- Dominik Škoda
- 15192 zobrazení
- 0 Komentáře
Na této stránce najdete shrnutí základních parametrů správně připravených nápojů z espressa. Na jednu stranu je to věc samozřejmá, na druhou stranu je bohužel v České republice velká část kaváren, které nápoje připravují po svém. Proto se následující informace hodí především v kavárně, kde často již na první pohled můžete poznat, zda je zde káva připravována správně, či je to jen druhořadá aktivita, při které připraví kávu jen aby byla a chuť pro ně není na prvním místě.
Proč je dobré znát, aneb jak vybrat dobrou kavárnu?
Pamatujte také na to, že dobré espresso musí být z pákového espresso kávovaru a připravuje ho barista. Pokud v kavárně vidíte na kávovar, což je poměrně časté, můžete pozorovat jak dlouho káva vytéká z páky. Ve špatných kavárnách často nemívají správně seřízený mlýnek, káva tak zpravidla vytéká příliš rychle, je vodová, kyselá, bez chuti a těla. Za je espresso správně připravováno si tak můžete jednoduše spočítat, správně by mělo z kávovaru vytékat 25-35 sekund.
Podrobné informace si můžete přečíst v našem článku o přípravě espressa.
Espresso
Klasické espresso má objem 30 ±5 ml a je připravováno na pákovém kávovaru. Takto připravené káva je základem pro mnoho dalších nápojů, kdy je kombinována nejčastěji s mlékem či vodou. Další variantou espressa je doppio či anglicky double shot, jedná se o dvojitou dávku espressa o objemu 60 ml.
Objem: 30ml, +-5ml
Šálek: 60-90ml
Základní nápoj, z kterého se připravují ostatní.
Americano
Espresso doplněné horkou vodou, nejčastěji v poměru zhruba 1:5. Tato káva se podává ve velkém šálku na cappuccino o objemu 150-180 ml
Objem: cca 180 ml
Šálek: 150-180 ml
Cappuccino
Nápoj o objemu 150 až 180 ml z espressa a našlehaného mléka. Mléko při šlehání nikdy nesmí překročit teplotu 65 °C, proto se správně připraveným cappuccinem nikdy nemůžete spálit.
Objem: 150-180 ml
Šálek: 150-180 ml
Caffè latte
Jedná se o nápoj s objemem více než 250 ml. Má větší objem a větší podíl mléčné pěny než cappuccino. Variantou této kávy je latte macchiato, při jehož přípravě se nejprve nalije našlehané mléko a až poté espresso.
Objem: 250-300 ml
Šálek: 280-330 ml
Flat white
Servíruje se do šálku o objemu zhruba 160 ml a jedná se o espresso doppio dolité mléčnou pěnou. Jedná se tedy o kávu podobnou cappuccinu ovšem s vyšším poměrem kávy.
Objem: 160 ml
Šálek: 160-180 ml
Espresso macchiato
Jedná se o espresso v klasickém 60-90 ml šálku dolité mléčnou pěnou. Poměr kávy k mléku je tedy opět vyšší, ovšem používá pouze klasické 30 ml espresso.
Objem: 80 ml
Šálek: 60-90 ml
Mohlo by Vás zajímat
Za použité obrázky děkujeme webu
https://www.piccoloneexistuje.cz
-
Další metody přípravy kávy
- Příprava kávy ve french pressu
- Příprava kávy Cold brew (studená káva)
- Příprava kávy v moka konvici
- Příprava kávy v džezvě
- Příprava kávy ve Vacuum pot
- Příprava filtrované kávy
- Příprava kávy - Espresso - kompletní manuál
- Příprava kávy v Aeropressu
- Příprava zelené kávy s pražením
- Příprava vietnamské kávy
- Příprava kávy v Chemexu
- Příprava yerba maté v kalabase
- Ledová káva - recepty na 6 způsobů
- Příchutě do kávy
- Příprava kávy flat white
- Příprava kávy frappé
- Příprava kávy batch brew
- Příprava kávy espresso tonic
- Příprava kávy cappuccino
- Příprava caffe latte
- Příprava latte macchiato
- Příprava espresso macchiato
- Příprava kávy ristretto
- Příprava espresso doppio
- Příprava kávy americano
- Příprava kávy lungo
Komentáře (0)