- Dominik Škoda
- 6941 zobrazení
Mají svoje skalní příznivce i zarputilé odpůrce. Čemu věnovat pozornost, když se rozhodnete pro kávu s příchutí?
Řada milovníků kávy a kávovarů se staví proti jakémukoliv dochucování nápoje, jehož přirozenou chuť vyhledávají a považují za zcela dokonalou. Bezpochyby mají svoji pravdu a typickou chuť kávy nebudou v žádném případě kombinovat s dalšími dochucovadly.
Není ale málo těch, kteří si čas od času, nebo klidně i zcela pravidelně dopřávají kávu s příchutí.
Jak dochutit kávu?
Nejčastěji jsou příchutě do kávy nabízeny ve formě:
-
sirupů
-
kapek (drops)
A na výběr budete mít z velkého množství příchutí, kdy k těm nejoblíbenějším mimo mléka nebo alternativy Alpro rozhodně patří: vanilka, karamel, slaný karamel, kokos, pistácie či dýně.
Kromě konkrétní příchuti byste se ale měli zaměřit také na skutečnost, zda produkt obsahuje cukr nebo umělá sladidla. Tato skutečnost totiž zásadní měrou rozhodne o tom, jestli si připravíte kávu ve formě kalorické bomby, nebo nápoj, který s vaším energetickým příjmem nijak nezamává.
Existují příchutě s nulovým obsahem kalorií i cukrů. Případně jsou některé sirupy extrémně nízkokalorické, takže z etikety zjistíte, že se ve 100 g skrývá pouhých 5 kcal.
Záleží tedy jen na vás, do jaké míry řešíte příjem kalorií (hubnutí) či se případně ze zdravotních důvodů musíte vyhýbat cukru (cukrovka). Existuje i možnost pro ty, kteří neholdují tzv. prázdným kaloriím a současně by se rádi vyhnuli umělým sladidlům…
Dejte šanci koření
Zajímavou příchuť dodá kávě celá řada druhů koření, aniž byste se následně museli zabývat kalorickým obsahem. Koření totiž v tomto směru výsledný nápoj nijak nezatíží.
Vyzkoušejte skořici nebo kardamom, skvělý bude i vanilkový lusk nebo zázvor, a dokonce si můžete zakoupit i speciální koření do kávy, obsahující skořici, kardamom, nové koření a hřebíček. Stačí přidat špetku do horkého nápoje a uvidíte, jak se aroma koření nádherně skloubí s vůní kávy.
-
Další metody přípravy kávy
- Příprava kávy ve french pressu
- Příprava kávy Cold brew (studená káva)
- Příprava kávy v moka konvici
- Příprava kávy v džezvě
- Příprava kávy ve Vacuum pot
- Příprava filtrované kávy
- Příprava kávy - Espresso - kompletní manuál
- Příprava kávy v Aeropressu
- Příprava zelené kávy s pražením
- Příprava vietnamské kávy
- Nápoje z espressa
- Příprava kávy v Chemexu
- Příprava yerba maté v kalabase
- Ledová káva - recepty na 6 způsobů
- Příprava kávy flat white
- Příprava kávy frappé
- Příprava kávy batch brew
- Příprava kávy espresso tonic
- Příprava kávy cappuccino
- Příprava caffe latte
- Příprava latte macchiato
- Příprava espresso macchiato
- Příprava kávy ristretto
- Příprava espresso doppio
- Příprava kávy americano
- Příprava kávy lungo