- Dominik Škoda
- 6329 zobrazení
Vacuum potu se také někdy říká kávový sifon, nebo Vac pot. Jde o velmi originální způsob přípravy kávy, který není příliš vhodný na denní použití, ale zaručeně s ním vždy ohromíte návštěvy. Funguje na principu dvou skleněných baněk nad sebou.
Spodní nádoba Vacuum potu s vodou se ohřívá kahanem, následkem čehož prochází vodní pára do druhé baňky nahoře, kde se smísí s kávou. Poté se kahan odebere a díky chladnutí spodní baňky káva opět překape dolů.
Výhody a nevýhody | Hrubost mletí | Návod k přípravě | Videonávod | Vše na přípravu
Kávová sedlina však díky filtru mezi oběma baňkami zůstává oddělena nahoře. Jediné, co musíte k vac potu občas dokoupit, jsou kávové filtry (papírové, či bavlněné). Získáte tak chuť i skvělé výběrové kávy.
Výhody Vacuum potu:
- Netradiční příprava kávy, kterou ohromíte publikum
- Vyniknou zde všechny barvy a tóny výsledné kávy
Nevýhody Vacuum potu:
- Vyšší investice v podobě vacuum potu a kávových filtrů
- Složitější a časově náročnější příprava kávy
Hrubost mletí: střední
Káva by měla být umleta na střední stupeň, podobně jako tomu je u filtrované kávy.
Jsme přímým dovozcem mnoha značek, a tak držíme nejnižší ceny na trhu.
Jak připravit kávu ve Vacuum potu?
Káva, určená pro přípravu ve Vacuum potu by měla být umleta na střední stupeň, podobně jako tomu je u filtrované kávy.
Pro litr nápoje je doporučeno použít cca 75-80g kávy. Počítejte s tím, že při přípravě se část vody odpaří, čili např. ze 120ml vody a 10g kávy získáte cca 100 ml nápoje.
Návod jak na přípravu kávy pomocí Vacuum potu
- Nalijte do spodní nádoby vacuum potu odpovídající množství vody, nejlépe již horké, ať urychlíte proces vaření
- Zasuňte horní nádobu vacuum potu, na kterou předtím pružinou přichyťte filtr
- Zažehněte pod spodní nádobou hořák a počkejte, až se voda odpaří do horní baňky
- Počkejte cca jednu minutu a poté vypněte hořák
- Až káva proteče skrz filtr opět do spodní nádoby, je připravena ke konzumaci
Videonávod k přípravě kávy ve vacuum potu
CHCETE KOUPIT VACUUM POT?
-
Další metody přípravy kávy
- Příprava kávy ve french pressu
- Příprava kávy Cold brew (studená káva)
- Příprava kávy v moka konvici
- Příprava kávy v džezvě
- Příprava filtrované kávy
- Příprava kávy - Espresso - kompletní manuál
- Příprava kávy v Aeropressu
- Příprava zelené kávy s pražením
- Příprava vietnamské kávy
- Nápoje z espressa
- Příprava kávy v Chemexu
- Příprava yerba maté v kalabase
- Ledová káva - recepty na 6 způsobů
- Příchutě do kávy
- Příprava kávy flat white
- Příprava kávy frappé
- Příprava kávy batch brew
- Příprava kávy espresso tonic
- Příprava kávy cappuccino
- Příprava caffe latte
- Příprava latte macchiato
- Příprava espresso macchiato
- Příprava kávy ristretto
- Příprava espresso doppio
- Příprava kávy americano
- Příprava kávy lungo