⚡Tento týden je Timemore Slim Plus s 30% slevou, neváhejte ⚡

Fathers Coffee Bolívie Floripondio Anaerobic Washed 300g

414,89 Kč
S DPH

Ochutnejte skvělou kávu z ostravské pražírny výběrové kávy Father's Coffee.

Chuť: ŠVESTKOVÝ KOLÁČ - POMERANČOVÝ KVĚT - ČERVENÉ JABLKO

Chcete kávu namlít?
Není skladem

Doporučuje nás 98% zákazníků

Doprava zdarma nad 2000Kč

Vše skladem, zítra u vás

 

Káva pražená každý týden

Způsob zpracování
Anaerobní
Kyselost
střední
Stupeň pražení
střední
Kávovník
100% Arabica

Co o této kávě říká pražířna Fathers?

Farma El Floripondio je jednou z nově vysazených farem v oblasti Samaipata v Santa Cruz. Rodina Rodriguezových experimentuje s pěstováním výběrové kávy v oblasti, která není produkcí kávy historicky známá. Díky své vysoké nadmořské výšce, tropickému mikroklimatu a jedinečnému typu půdy je Floripondio ideálním místem pro experimentování s různými odrůdami. Na farmě už vysadili více než 50 odrůd, aby zjistili, která se nejlépe hodí pro tento konkrétní terroir. Farma získala své neobvyklé jméno podle stromů Floripondio pocházejících z této oblasti. Tyto stromy, které doslova znamenají „andělské trubky“, prý mají určité halucinogenní vlastnosti. Legenda praví, že spánek pod nimi vyvolává těžké a živé snové stavy. A Floripondio je tak nádherná farma, že kdo ji navštíví, bude si rozhodně připadat jako ve snu.

PRODUCENT -  Rodina Rodriguezových založila Agricafe v roce 1986. Nejprve si pronajímali místo ve zpracovatelském závodu v regionu Caranavi a nakupovali kávové třešně od 2000 producentů. Až v roce 2001 postavili v Caranavi svůj současný “wet-mill” s názvem Buena Vista. Chvíli na to postavili suchý mlýn v la Paz a začali svou kávu exportovat. V roce 2012, pár let po celostátním poklesu produkce, se rozhodli koupit půdu a začali kávu sami pěstovat. Nyní mají osm farem v regionu Caranavi (60 ha) a pět v regionu Samaipata (60 ha). V hlavní sezóně pracuje pro společnost až 300 lidí. Rodina Rodriguezových také  každý rok najímá agronomy z různých zemí jako konzultanty. Agricafe sbírá vypěstovanou kávu, zpracovává ji v mokrém mlýně, poté v suchém mlýně a nakonec ji vyváží. Aby zkrátili dodavatelský řetězec a udělali jej transparentnějším a hospodárnějším, vsadili na skvělý systém vertikální integrace. V roce 2019 vyhráli cenu SCA Sustainability Award v kategorii „Nejlepší udržitelný obchodní model“.

ZPRACOVÁNÍ - Po kontrole a zvážení byla káva pečlivě roztříděna podle hmotnosti pomocí vody a byly odstraněny tzv. “floaters”. Káva byla umístěna na dopravní pás a dezinfikována podobným procesem, který se používá u vinných hroznů. Kávové třešně jsou poté vyloupány a zrna vnořená pod vodu v tancích, které jsou uzavřené. Tanky mají jednocestný ventil, který zamezuje vniknutí vzduchu ke kávě, který by  znehodnotil celý proces zpracování. Cílem této “anaerobní” fermentace  s konstantní teplotou je snížení pH a jeho udržení během celého procesu.

ODRŮDA - Caturra je trpasličím přírodním hybridem odrůdy bourbon. První zmínky a nalezené rostliny jsou někdy z poloviny 50. let 20. století z Brazílie. Farmáři si ji rychle oblíbili právě kvůli jejímu malému vzrůstu, protože tak dokázali vysadit větší množství rostlin na menším prostoru a tím zvýšit výnosnost farem. Caturra má skvělé chuťové vlastnosti, bohužel je hodně náchylná na choroby.

Země: Bolívie

Oblast: Caranavi

Zpracovatelský závod: Buena Vista

Nad. výška: 1710 m.n.m.

Odrůda: Caturra

Zpracování: anaerobní

Chuťový profil: švestkový koláč, pomerančový květ, červené jablko

Father's Coffee Roastery
1878

Parametry

Způsob zpracování
Anaerobní
Kyselost
střední
Stupeň pražení
střední
Kávovník
100% Arabica

Recenze (0)