Fathers Coffee Jemen Harazi natural 300g

443 Kč
S DPH

Ochutnejte skvělou kávu z ostravské pražírny výběrové kávy Father's Coffee.

Chuť: ŠVESTKY - KAKAOVÉ BOBY - JABLEČNÝ ŠTRŮDL

Chcete kávu namlít?
Není skladem

Doporučuje nás 98% zákazníků

Doprava zdarma nad 2000Kč

Vše skladem, zítra u vás

 

Káva pražená každý týden

Káva v Jemenu se pěstuje v horských oblastech v nadmořské výšce mezi 1600 – 2100 m. Vysoko na náhorních plošinách i v údolích. Jemen je znám tím, že byl prvním místem na světě, kde se organizovaně pěstovala káva. Poté, co ji do regionu v 15. století přivezli súfijští mniši. Odtud byla od 16. století exportována z přístavu Al-Makha, který dal vzniknout jménu nápoje Mocha, známého dnes po celém světě.

PRODUCENT - Káva se pěstuje na malých terasovitých farmách ve vysokých horách velmi jednoduchými způsoby. Veškerá káva je ručně sbírána, pěstována za použití přírodních organických hnojiv a sušena na vyvýšených postelích nebo střechách domů. Náš lot by zakoupen prostřednictvím společnosti Mocha Mill, jednoho z prvních vývozců výběrové kávy v Jemenu. Mocha Mill se vydal na cestu výběrové kávy v roce 2014, když se rozhodli uskutečnit studii proveditelnosti pěstování a exportu výběrové kávy. Hned po první sklizni byly schopni dostat kávu do USA, aby byla přechutnána a ohodnocena. To jim pomohlo pochopit kvalitu, ale zároveň i rizika spojené s nesprávným postupem zpracování. Bohužel, ve stejném roce (2014) v zemi vypukla občanská válka, ale nezabránila jim pokračovat v cestě. V průběhu let vytvořili dodavatelské řetězce v 6 různých regionech Jemenu. Během této doby, v roce 2017, postavili suchý mlýn v Samatu, kde také investovali do optické třídičky kávových zrn, nejmodernějšího zpracovatelského zařízení, a vybudovali sklady pro sušení experimentálních káv. V roce 2021 zpracovali a vyvezl asi 10 kontejnerů s výběrovou kávou. Naše káva je mixem více malých pěstitelů a odrůda je hlavně Jaadi, což je velký strom známý svou dobrou produkcí.

ZPRACOVÁNÍ - Veškerá káva v našem lotu byla ručně sesbírána a zpracována suchou metodou. Po ručním přetřídění se po dobu 6 – 12 dnů třešně sušily na střechách domů. Následně byly převezeny do zpracovatelského závodu v Sana’a, kde byly přechutnány a rozděleny dle kvality. Poté je káva zpracovaná v suchém mlýnu (vyloupaná z třešně), vytříděna na optické třídičce a zabalená do 30 kg pytlů.

ODRŮDA - Odrůdy, které jsou pěstované ve zdejším suchém klimatu a pod přímým sluncem inklinují k hlubším čokoládovým tónům. Ale zpracování suchou metodou přispívá k dynamické vinné aciditě, která dodává rozměr a ovocné tóny. Odrůdy v Jemenu nemají své názvy podle regionů nebo způsobu svého vzniku. Většina stromů dostala své jméno na základě pozorování svých vnějších charakteristických znaků. Jsou to například Udaini, Jufaini a Jaadi, Dawairi a Tufahi. Jména některých odrůd v překladu z arabštiny znamenají Krokus, Seriózní, Cyklický nebo Moje jablko. 

Země: Jemen

Oblast: Harazi

Zpracovatelský závod: Mocha Mill, Sana’a

Nad. výška: 1700 – 2100 m.n.m

Odrůda: Jaadi

Zpracování: Suché

Chuťový profil: švestky, kakaové boby, jablečný štrůdl

Father's Coffee Roastery
1630

Parametry

Stupeň pražení
střední
Způsob zpracování
Suché (natural)
Kyselost
střední

Recenze (0)