- heirloom
Beansmiths Etiopie Gedeb 250g
Pokud jste milovníci filtrované kávy, tato "Heirloom" káva je přímo pro vás. Každý doušek je jako oslava smyslů.
Chuť: Ibišek - Broskvový ledový čaj - Luční med
Země: Etiopie
Farma / washing station: Gedeb
Odrůda: Heirloom
Metoda zpracování: Promyté
Nadmořská výška: 1000 - 1750 m.n.m
Oblast: Yirgacheffe
Cuppingové score: 89
Kávová zrna pocházejí z malebného regionu Gedeb. Farmáři zde hospodaří na pozemcích menších než pět hektarů, a jejich farmy jsou tak malé, že je měří spíše počtem stromů než rozlohou. Zdejší pěstování kávy je spojeno s tradičními metodami a ekologickým přístupem. Káva se zde pěstuje ve smíšených "kávových zahradách", kde najdete i další plodiny, a díky malé velikosti pozemků jsou většinou všechny plody ručně sklízeny členy rodiny. Tento osobní přístup a respekt k půdě zajišťují vysokou kvalitu každého zrnka.
Káva se třídí, aby se odstranily poškozené nebo nedozrálé třešně. Poté se odstraňuje slupka za pomoci speciálních přístrojů. Následně se zrno fermentuje přibližně 24 hodin v závislosti na povětrnostních podmínkách. Po ukončení fermentace se zrno důkladně promyje a poté se třídí v mycích kanálech. Každá šarže se rozdělí do dvou tříd podle hustoty. Někdy se káva po roztřídění namáčí v čisté pramenité vodě v nádržích po dobu 12-24 hodin, aby se odstranily všechny stopy zkvašené dužiny.
Poznámky baristů: Gedeb je třeba mlít hruběji jako jsme zvyklý i u ostatních promytých káv z Etiopie. Nejvíce nám chutnala na V60 při časech kolem dvou minut a čtyřiceti pěti sekund. Hodně nás baví její květinové aroma a lehké sladké tělo kde převažují tóny broskví, ibišku a lučního medu. V dochuti dominují tóny jasmínu. Skvěle se hodí i na přípravu coldbrew.
Mohlo by vás zajímat
LB PLACEHOLDER