- Dominik Škoda
- 6225 zobrazení
Pro někoho je káva piccolo neexistující nápoj, zatímco druzí se budou dušovat, že právě kávu piccolo si pravidelně dopřávají ve své oblíbené kavárně.
Tak jako existence yettiho nebyla nikdy spolehlivě prokázána a řada expertů jeho výskyt jednoznačně popírá, si skuteční odborníci na kávu stojí za svým, když tvrdí, že piccolo káva neexistuje. Podle nich jde o obyčejné espresso. Přesto se tenhle termín v našich končinách zabydlel a nebude problém sehnat očité svědky, kteří kávu piccolo viděli na vlastní oči. Jak je to možné?
Český fenomén s italskými kořeny
Italský termín „piccolo“ (v překladu „malý“) se v českých kavárnách uchytil v dobách porevolučních. Turisté ze země na Apeninském poloostrově byli naším pojetím kávy zděšení a naučili se objednávat „malé“ – tedy „piccolo“ espresso. Termín v českých luzích a hájích zdomácněl, i když do terminologie káv rozhodně nezapadá.
Populární u protinožců
Nejsme ale zdaleka jediní, kdo si objednává oficiálně neexistující kávu. Piccolo coffee je překvapivě oblíbené v Austrálii. Pod tímto kontroverzním termínem se tam skrývá ristretto s našlehaným mlékem.
Když piccolo, tak jedině latté
Až na vás bude někde barista pokřikovat, že „piccolo neexistuje“, můžete kontrovat tvrzením, že piccolo latté ano. A budete mít pravdu. Tento kávový nápoj je odborníky definován jako jeden díl espressa (20-30 ml) a dva díly našlehaného mléka (40-60 ml). Díky tomu má piccolo silnější kávovou chuť než latté, ale je méně intenzivní než čisté espresso.
A náš názor na humbuk kolem kávy piccolo?
Co se shodnout na tom, že káva by měla být kvalitní, správně připravená, chutná a navozující přátelské vztahy všech, kteří se u ní sejdou? Někdy je prostě čas zbytečně neslovíčkařit, ale raději si vychutnat skvělý kofeinový nápoj s dobrými přáteli.