Fathers Coffee Keňa Gititu AA 300g

434 Kč
S DPH

Ochutnejte skvělou kávu z ostravské pražírny výběrové kávy Father's Coffee.

Chuť: REBARBORA - VANILKA - COCA-COLA

Chcete kávu namlít?
Skladem > 5 ks , doručení u Vás 27.09.
Počet

Doporučuje nás 98% zákazníků

Doprava zdarma nad 2000Kč

Vše skladem, zítra u vás

 

Káva pražená každý týden

První letošní Keňa od Fathers pochází ze zpracovatelského stanice Gitutu, který se nachází v regionu Nyeri. Samotný závod, jak se zpracovatelským stanicím v Keni říká, leží na úpatí Mt. Kenya. Tento lot s označením AA, co v keňském systému značí největší velikost zrn a tím pádem i podle tohto systému nejvyšší kvalitu, nemá typický profil káv pro tuto krajinu. Káva Gitutu AA se vyznačuje spíše vyšší sladkostí, šťavnatým tělem a kořeněnými tóny vanilky, nebo coly.

PRODUCENT - Závod Gitutu patří pod Aghuti Farmers’ Cooperative Society, která vlastní ještě dva další závody – Thageini a Kagumo. Víc jak 800 drobných farmářů sbírá a nosí své třešně denně během sklizně do zpracovatelské stanice Gitutu, kde jsou pečlivě roztříděné dle kvality a farmáři dostávají zaplaceno dle váhy třešní v dané kvalitativní hladině.

ZPRACOVÁNÍ -  Na stanici Gitutu jsou třešně zpracovávány typickou keňskou metodou, a to promytou. Třešně jsou po roztřídění namočeny v tancích, kde ty s vyšší hustotou klesnou na dno tanku a tzv. m’buni’s (nedozrále třešně) jsou odstraněny. Následně jsou třešně vyloupány na mechanických loupačkách a přemístěné do prvního fermentačního tanku, kde stráví přibližně 24 hodin. Poté jsou znova promyté a jdou do dalšího tanku na 12 -24 hodin, kde znova fermentují. Po téhle fázi jsou třešně vloženy do promývacích kanálu, kde se znova oddelí od tzv. floaters( zrna s menší hustotou) a je z nich odstraněná musiláž – lepkavá dužina. Následně jsou zrna ponořena v tancích pod čistou vodou dalších 24 hodin. Díky tomuto procesu se aminokyseliny a proteiny můžou v buněčné struktuře rozvinout a výsledkem je káva s vyšší aciditou a komplexní ovocnou chutí. Poté jsou přeneseny na první sušící stoly, kde leží několik hodin a zbaví se tak první přibližně poloviny své vlhkosti. Následně se suší na druhém typu stolu v hrubších vrstvách 5 – 10 dní. Po vysušení na požadovanou vlhkost, je káva uskladněna v skladech v tzv. buňkách, které jsou vyrobeny z pletiva s většími oky, aby mezi pytly mohl lépe proudit vzduch.

ODRŮDA - Ve 30. letech 20. století keňská vláda najala Scott Laboratories(SL), aby pro ni vyvinula odrůdy, které budou silnější a odolnější vůči suchu. S SL 28 se jim sice nepodařilo vyvinout kávovník s nejvyššími výnosy, ale zato se skvělými chuťovými vlastnostmi – ovocnou a citrusovou chutí, komplexní a sladký šálek kávy typický pro keňskou kávu. Na druhé straně s SL 34 přišli s kávovníkem s vysokými výnosy a dobrou adaptací na vyšší nadmořské výšky. Odrůda nevyžaduje příliš mnoho hnojení, ale je náchylnější na choroby, jako kávová rez, choroba kávových třešní a další.

Země: Keňa

Oblast: Nyeri County, Central Kenya

Zpracovatelský závod: Gititu

Nad. výška: 1700 -1800 m.n.m.

Odrůda: SL28 & SL34

Zpracování: promyté

Chuť: Rebarbora, Vanilka, Coca-Cola

1878
995 ks

Parametry

Stupeň pražení
střední
Způsob zpracování
Promyté (washed)
Kyselost
střední
Kávovník
100% Arabica