- anaerobní fermentace
GourmetKáva Specialty - Salvador V. Hermosa Anaerobic 250g
Kombinace naturálně zpracované kávy a anaerobní fermentace. Příjemná plná chuť bez přehnané fermentace pro každodenní pití. Chutě:
Ostružina - Žlutý meloun - Mléčná čokoláda
Nadmořská výška: více jak 1 100 m. n. m
Region: Apaneca - Ilamatepec Moutain Range
Způsob zpracování: Anaerobní natural
Odrůda: Bourbon, Catucai, Sarchimor
Farma: Finca Vista Hermosa
Majitel: José Enrique Gutierrez
Cupping skóre: 85+
Pražírna: Beansmith
Importér: Sucafina
SHG EP
SHG (Strictly High Grown) značí nejvyšší kvalitu pěstovanou v nadmořské výšce kolem 1200 m.n.m., kde plody dozrávají pomaleji a chuť kávy je plnější.
EP (European Preparation) specifikuje, že zrna jsou všechna ručně tříděna, aby se odstranila jakákoli vadná zrna a cizí materiál.
Co je GourmetKáva Specialty?
Jde o výběrovou kávu, kterou jsme pro vás pečlivě vybrali, a pražírna Beansmith ji pro nás upražila. Definic je mnoho, SCA (Asociace pro výběrovou kávu) konkrétně uvádí, že se jedná o kávy, které při odborném hodnocení dosáhnou alespoň 80 bodů ze 100, a neobsahuje výrazné defekty v chuti. U výběrových káv od nás také najdete vždy 100% transparentnost (farmy, dovozce, pražírna a prodejce).
Co je u výberových káv jiné než u ostatních?
V kávě neočekávejte výraznou hořkost, protože jsou praženy světleji než běžné kávy. Zpravidla v nich můžete najít spíše ovocnější chutě. Všechny naše kávy jsou primárně určené spíše na domácí přípravy jako je filtrovaná káva, ale to neznamená, že nemohou být zajímavé i v moka konvičce.
Co nás zaujalo na této kávě?
Specialitka, chtěli jsme mít kávu s anaerobní fermentací v našem portfoliu. Co je v krátkosti to anaerobní fermentace? Anaerobní fermentace probíhá tak, že se kávové třešně umístí do prostředí s omezeným přístupem kyslíku a tam fermentují. Tento proces zvýrazní mnoho chutí v kávě. Takže výsledné chutě mohou být celkem divočina. Každopádně stojí za to tuto specialitu vyzkoušet.
Informace od farmáře
José Gutiérrez je z třetí generací pěstitelů kávy. Poté co jeho rodina v 80. letech minulého století s pěstováním skočila, se José v roce 2005 inspiroval rostoucím zájmem o speciální kávu a vyšší kvalitu a k oboru se s nadšením vrátil.
Káva na farmě Finca Vista Hermosa roste ve stínu poskytovaném domácími druhy stromů, které slouží jako domovy pro zdejší faunu. Šestiměsíční období sucha pomáhá stromům koncentrovat cukry v kávových třešních,
José je zastáncem životního prostředí, proto používá udržitelné zemědělské postupy. Farma využívá holistický ekologický systém, který kombinuje znalosti mikrobiologie s výživou rostlin. Ve svých postupech kombinuje vědecké poznatky s odvěkou zemědělskou moudrostí, aby svou kávu chránil a ošetřoval před chorobami a škůdci.
Třešně se sbírají ručně. Po sklizni se uloží do uzavíratelných nádob a nechají se anaerobně zkvasit. Poté se třešně vyloží na terase a nechají se 14 až 20 dní sušit. Prvních několik dní se suší 20-30 minut. Během procesu sušení se třešně prohrabují, aby sušení bylo rovnoměrné. Usušené třešně poté odpočívají a jsou převezeny do sušárny Beneficio El Carmen v Conception de Ataco v Ahuachapapnu. Káva pak před vývozem odpočívá 60-150 dní.
Mohlo by vás zajímat
LB PLACEHOLDER