- honey metoda
GourmetKáva Specialty Kolumbie El Agrado Honey 250g
Zpracování honey dává kávě specifickou sladkost, v Kolumbii není moc běžné. Výjimečná káva, co stojí za to ochutnat. Chuť: červený rybíz - bobuloviny - jablečný koláč
Nadmořská výška: 1 730 m. n. m
Region: El Agrado, Piendamo, Cauca
Odrůda: Colomba, Castillo & Caturra
Farma: El Agrado
Cupping skóre: 87,5
Zpracování: honey
Pražírna: Beansmith
Co je GourmetKáva Specialty?
Jde o výběrovou kávu, kterou jsme pro vás pečlivě vybrali, a pražírna Beansmith ji pro nás upražila. Definic je mnoho, SCA (Asociace pro výběrovou kávu) konkrétně uvádí, že se jedná o kávy, které při odborném hodnocení dosáhnou alespoň 80 bodů ze 100, a neobsahuje výrazné defekty v chuti. U výběrových káv od nás také najdete vždy 100% transparentnost (farmy, dovozce, pražírna a prodejce).
Co je u výberových káv jiné než u ostatních?
V kávě neočekávejte výraznou hořkost, protože jsou praženy světleji než běžné kávy. Zpravidla v nich můžete najít spíše ovocnější chutě. Všechny naše kávy jsou primárně určené spíše na domácí přípravy jako je filtrovaná káva, ale to neznamená, že nemohou být zajímavé i v moka konvičce.
Proč jsme vybrali tuto kávu? Zpracování Honey v Kolumbii není běžné
Zpracování Honey, je velmi zajímavá metoda, kdy se při odlupování zrnka od slupky ponechá trochu dužiny na zrnku. Pak káva s tímto zbytečkem schne a posléze tady v česku praží. Ten zbyteček slupky právě dodává zajímavé bobulovité a sladké chutě.
Informace od farmáře
Asociación de Caficultores del Centro del Cauca por la Paz - ACC sdružuje 77 členů s průměrnou rozlohou 1,5 hektaru půdy, která se pohybuje v nadmořské výšce od 1 700 do 2 100 metrů, přičemž každý člen, který se k ní připojil, je přesvědčen o síle sdružení, jehož hlavním cílem je boj proti chudobě a sociálním konfliktům v regionu. Sdružení pomáhá svým členům s obchodními strategiemi a technologiemi souvisejícími s pěstováním; každý člen má však možnost rozhodnout se, jak zpracovávat svou kávu pomocí inovativních fermentací.
Kávové odrůdy, které členové pěstují, jsou castillo, cenicafé, tabi, bourbon, caturra a colombia.
Většina sušení se provádí pomocí parabolických a mechanických sil.
Proces zpracování kávy
1) Káva se sbírá velmi zralá, takže obsah cukru je vyšší.
2) Proces plavení: Plovoucí kávy se odstraňují, aby ke zpracování zůstaly pouze zralé.
3) Proces fermentace třešní po dobu 12 hodin v promývacím tanku.
4) Káva se rozmělní a uloží do přijímacího tanku na 36hodinovou fermentaci v muscilage.
5) Proces sušení: Třešně se přemístí do parabolického sušícího systému, dokud se nedosáhne 10% vlhkosti (5-6 dní).
EAN: 8594206183282
Mohlo by vás zajímat
LB PLACEHOLDER
comment Komentáře (3)
Komentáře mohou udělovat pouze registrování zákazníci, kteří produkt reálně koupili.
Komentáře prochází schvalovacím procesem, který provádí administrátor e-shopu.
It has quite some character, tasting slightly sweet and fruity notes. The aroma is intense and complex, but the taste is less pronounced.
Výborná káva. Rozhodl jsem se ji zkusit na espresso a nemůžu si jí vynachválit.
Skvělá jemná lehce kyselá káva. Připravuji ji jako filtrovanou a je dokonalá. Vůně jablek a skořice je taková vánoční :)