- Dominik Škoda
- 1106 zobrazení
Vídeňská káva je elegantní klasika, která potěší nejen milovníky silné kávy, ale i ty, kdo rádi mlsají. Spojuje výrazné espresso s jemně našlehanou smetanou, která vytváří lahodný kontrast chutí i textur. Ideální pro nedělní odpoledne, návštěvu nebo jako dezert v šálku.
Co je to vídeňská káva
Vídeňská káva (německy Wiener Melange nebo Einspänner) má více podob. U nás nejčastěji označuje černou kávu (často dvojité espresso) podávané ve sklenici nebo šálku, na které se vrství sladká šlehačka místo mléka. Nápoj se často doplňuje kakaem, čokoládovými hoblinkami nebo skořicí.
Suroviny a pomůcky
- 1 porce čerstvě připraveného espressa (nebo 2 porce pro silnější chuť)
- 50–100 ml smetany ke šlehání (min. 30 % tuku)
- Volitelně: cukr, kakao, strouhaná čokoláda nebo skořice
- Sklenice nebo hrnek na espresso
- Šlehač nebo ruční metlička
Postup přípravy vídeňské kávy
- Připravte espresso – ideálně v pákovém kávovaru, moka konvičce nebo French pressu. Mělo by být silné a aromatické.
- Ušlehejte smetanu – ne úplně do tuha. Cílem je jemná, polotekutá textura, která se snadno vrství a pije.
- Nalijte kávu do sklenice – ihned po přípravě, aby byla horká.
- Na povrch opatrně navrstvěte šlehačku – například pomocí lžičky. Vytvoříte tak typický dvoubarevný efekt.
- Dle chuti ozdobte – kakaem, čokoládou nebo skořicí.
- Nepodávejte s lžičkou – vídeňská káva se pije přes smetanu, nikoliv zamíchaná.
Tipy a variace
- Pro sladší chuť můžete přisladit kávu před přidáním smetany.
- Místo klasické šlehačky lze použít i ochucenou smetanu (např. vanilkovou).
- Pokud použijete bezkofeinovou kávu, potěšíte i večerní hosty nebo ty, kteří se kofeinu vyhýbají.
Kterou kávu zvolit?
Doporučujeme použít výraznou 100% arabicu s bohatým aroma, nebo směs arabiky a robusty, pokud chcete silnější základ. U nás najdete výběrové zrnkové kávy, které jsou pro vídeňskou přípravu jako stvořené.
Shrnutí
Vídeňská káva je jednoduchá na přípravu, ale efektní na pohled a lahodná na chuť. Skvěle se hodí pro chvíle odpočinku i slavnostnější příležitosti. Stačí kvalitní espresso a čerstvá šlehačka – a malý kávový zázrak je na světě.