Fiftybeans: Příběh kávy od Ashoka Patre
Za to, že máme tuhle perfektní výběrovku z Indie vděčím patronovi farmy Ratnagiri- Damianu Durdovi. Moc díky!
Historie farmy sahá až do roku 1927 a dnes patří k jedněm z nejmodernějších v zemi. Ovšem nalijme si čistého šálku kávy. Řekli byste někdy, že se právě v Indii bude pěstovat výběrová káva? Země sice produkuje obrovská kvanta komoditní kávy, ale výběrovka?!?!
Tenhle lot zpracovaný metodou naturální anaerobní fermentace vám ukáže, že i Indie má do světa výběrové kávy co nabídnout.
Po ručním sběru a třídění pracovníci umístili třešně do nerezových nádob, kde je nechaly bez přístupu vzduchu fermentovat. Tento proces fermentace v kávě nakopnul moc příjemnou aciditu, která připomíná růžový grep. Následně se třešně sušily ve zcela nových sušících stanech, které jsou jednou z nejnovějších investic na farmě. Díky těmto stanům se káva suší rovnoměrně a ve výsledku ma velmi příjemnou sladkost a vysokou čistotu chutí a aromat.
V hrníčku na vás čekají pečené broskve, černý čaj, vanilka, ibišek a růžový grep. Pije se nádherně.
Pro upražení této kávy používám pražičku Loring S15 Falcon, která využívá jako hlavní zdroj šíření tepelné energie konvekci, tedy horký vzduch. Umožňuje mi to velmi precizně pracovat s chuťovými nuancemi této kávy a tím dokáži zachovat vysokou šťavnatost, ale také sladkost.
Pro přípravu filtrované kávy vždy používejte kávu nejdříve 7 dnů od data pražení. Předejdete tím nechtěným hořkým tónům v chuti.
Balíček je infuzován potravinářským dusíkem pro zpomalení oxidace zrn, proto si káva zachová svůj charakter i po 45 dnech od upražení.
Země: Indie
Nadmořká výška: 1300 m.n.m.
Odrůda: Catuaí, Cauvery SLN9
Zpracování: natural
Chuťový profil: PEČENÉ BROSKVE - ČERNÝ ČAJ - VANILKA - IBIŠEK - RŮŽOVÝ GREP