- anaerobic natural
Fathers Coffee Nikaragua – Bethania Anaerobic, 300g
Tato sladká káva s krásně plným tělem je výsledkem pečlivé péče sester Any a Marthy, které jsou již třetí generací, která se o rodinnou farmu stará.
Chuť: Zelená jablko, Mandle, Med, Mandarinky
Země: Nikaragua
Region: El Suyatal, Macuelizo, Nueva Segovia
Zpracovatelský závod: Finca Bethania
Nadmořská výška: 1300 – 1400 m.n.m.
Odrůda: Red Catuai
Zpracování: Anaerobic natural
Finca Bethania byla založena v roce 1991 v regionu Nuova Segovia poblíž města Ocotal v severní části země. Na rozloze 42 hektarů pěstují sestry Ana a Martha odrůdy caturra, maracaturra, catuaí, catimor a java. Veškerou kávu na farmě pěstují ekologicky šetrným způsobem, dle standardů RFA (Rainforest Alliance) a v roce 2020 postavili skleník pro pěstování experimentálních lotů a choulostivějších kávových odrůd.
Cesta k produkci kávy ale byla trnitá. Revoluce v letech 1975-1979 zasáhla celou zemi, ale oblast na hranicích s Hondurasem na tom byla nejhůř. Rodina Any a Marthy uprchla do USA, odkud se po šesti letech vrátili, aby zjistili, že veškerý jejich majetek zabrala vláda. Jediné, co dostali zpět, byl jejich dům.
Do roku 2015 rodina prodávala své třešně lokálnímu zpracovateli, ale po dlouhodobé nespokojenosti s výkupní cenou za kilogram se sestry rozhodly vybudovat vlastní zpracovatelskou stanici ve městě Ocotal.
Nově vybudovaná zpracovatelská stanice Cafetos de Segovia slouží nejen pro zpracování káv z Bethanie , ale i pro farmy 47 sousedních pěstitelů. V nejrušnější době sklizně pracuje na zpracovatelské stanici 70 lidí, kteří zde dokáží zpracovat a usušit 3000 quintales kávy najednou (1 quintal = 46 kg).
Asi 80% kávy se zde zpracovává promytou metodou, malá část i metodou suchou (neboli naturální) a v posledních letech začínají experimentovat i s metodou anaerobní, kterou můžete ochutnat právě u této kávy.
Po vyloupání se kávy rozprostřou na betonovou plochu, která je pokrytá černou síťovinou, aby zrna neležela přímo na betonu. Sušení začíná 5 – 6 dny na přímém slunci a následně je káva přesunuta do stínu. Pracovníci zpracovatelské stanice přehrnují kávu každé 3 – 4 hodiny, jelikož slunce je v této nízké nadmořské výšce (méně než 900 m) opravdu silné a mohlo by tak způsobit praskání parchmentu (vnější obal), které se sebou nese následné riziko výskytu chuťových defektů.
Mohlo by vás zajímat
LB PLACEHOLDER