Kategorie

Srovnání kávy Arabica vs. Robusta

Ve světě existují dva základní druhy kávy, tedy rostliny kávovníku, a to Kávovník arabský, zkráceně Arabica a Kávovník statný, tj. káva Robusta.

srovnání arabica vs. robusta

Převládající typ: r - robusta , a - arabica, m - obojí podobně

Káva Arabica

Kávovník typu Arabica je náročnější na pěstování, vyžaduje více péče i lepší podnebí - toto se opět promítá do ceny, která je výrazně vyšší. Oproti Robustě se vyznačuje mnohem lepším aroma i samotnou chutí. Zajímavostí také je, že oproti robustě obsahuje cca poloviční množství kofeinu. Co se týče podílu na světové produkci, tak arabica zaujímá mnohem větší podíl, konkrétně cca 80%. V dobrých kavárnách je samozřejmostí podávat kávu z čerstvě upraženě 100% arabicy. Nicméně v některých kavárnách, které si nezakládají na výběrové kávě či výběru dodavatelů, si můžete nevědomky "pochutnat" i na kávě, která obsahuje příměs robusty, čímž dochází k degradaci celého nápoje.

> > Chtěli byste ochutnat čerstvou kávu 100% arabica? Podívejte se na E-SHOP. Kávu pražíme každých 14 dní a nevedem „vyčichlé regálové ležáky“ :)

Káva Robusta

V krátkosti lze říci, že hlavními rozdíly mezi kávou odrůdy arabica a robusta jsou cena a kvalita. Kvalita robusty je výrazně nižší, má často velmi zemitou, pro někoho až nepříjemnou chuť. Druhým výrazným rozdílem je cena, která je cca poloviční vůči kávovníku typu arabica - to má své opodstatnění. Káva robusta plodí už za 2-3 roky, je méně náročná na pěstování a i odolnější vůči škůdcům (nepotřebuje tolik herbicidů), to vše má vliv na cenu, a tak je velmi často používána v kávových směsích, kde výrobcum zlevňuje výrobní náklady, dalo by se říci, že takto často i trochu klamou spotřebitele. Kávu typu robusta najdete i v rádoby kvalitních značkových směsích a v Itálii je dokonce povoleno nabízet kávu s označením 100% arabica i v případě, že obsahuje až 10% kávy typu robusta. Nicméně na kávě typu robusta není nic špatného, pokud je správně označena. Díky svému vyššímu obsahu kofeinu má zvýšené povzbuzující účinky - je vhodná pro pořádné "nakopnutí". Milovníci kávy si na ní ovšem pochutnávají jen velmi zřídka. Je však dobře využitelná jako životabudič.

Výběr kávy

Výběr je tedy na Vás – pokud patříte mezi gurmány a rádi si dopřejete vysoce kvalitní kávu, kterou si vychutnáte pro její chuťové nuance a jemnost - nelze jinak než doporučit kávu druhu Arabica. Pokud ovšem patříte mezi tu část populace, která kávu užívá pouze jako jakýsi stimulant v podobě dodávky kofeinu, tak káva druhu Robusta určitě není špatnou volbou.