Kategorie

Příprava kávy - Chemex

Chemex 6 šálků

Jestli má nějaký překapávač na přípravu filtrované kávy opravdu styl a krásný design je to určitě Chemex. Vynález, který spatřil světlo světa v USA už v roce 1940, kdy jej vynalezl původně chemik doktor Peter Schlumbohm se už 3 roky na to dostal do prestižní kolekce moderního designu MOMA.

Sám jeho autor tvrdí, že "i největší trouba dokáže pomocí Chemexu připravit vynikající kávu." Abyste si v Chemexu udělali pokud možno co nejkvalitněji připravenou kávu, sepsali jsme pro Vás stručný návod k přípravě.
Ať už si vyberete jakoukoliv velikost Chemexu (u nás nabízíme všechny velikosti, tedy 3, 6, 8 a 10 šálků) doporučujeme určitě používat originální skládané papírové filtry Chemex, které jsou stejně tak k dostání u nás v e-shopu.

 

VÝHODY CHEMEXU

  • krásně čistá káva plné chuti
  • snadná příprava
  • nenáročná údržba
  • nepotřebujete oproti dripperu žádnou konvičku na servírování
  • design

HRUBOST MLETÍ: mletí středně hrubé, o malinko hrubší jak na drip

Ideální je namlet si kávu vždy čerstvou těsně před každou přípravou. Na Chemex se káva mele poměrně hrubě a to o něco hruběji než na drip tj. asi konzistence cukru krupice.

JAK PŘIPRAVIT CHEMEX?

Celkový čas přípravy: 3 - 4 minuty

Množství kávy: ideálně 36 gramů / 600ml

  1. Připravíme si kávová zrna, například 36 gramů a 600 ml filtrované vody o teplotě 93-95°C, kterou využijeme pro zalití kávy. Budeme potřebovat také stopky pro měření času. Celková doba přípravy se pohybuje okolo 3-4 minut. 
  2. Nejprve nameleme zrna o něco hruběji než do dripperu, čili asi na stupeň 7 na pomyslné desetidílné škále (středně hrubé mletí). Konzistencí se káva podobá cukru krupici.
  3. Do horní části nádoby vložíme skládaný filtr, který propláchneme horkou vodou. Filtry po Chemex jsou velmi tlusté a je potřeba je důkladně propláchnout, abychom předešli nežádoucí chuti. Též propláchneme nádobu, která se tak ohřeje a nebude ochlazovat kávu. Odpadní vodu vylijeme.
  4. Kávu nasypeme do filtru a mírně zahýbeme s nádobou, aby se káva dobře rozprostřela, a poté ji spaříme cca 50ml horké vody, tak aby byla všechna káva namočena. Z kávy se začne uvolňovat oxid uhličitý, který zabraňuje správné extrakci.
  5. Po 30 vteřinách pomalu vléváme vodu krouživými pohyby, pokud možno stejným proudem. Pro tento účel se perfektně hodí např. konvice Hario Buono s úzkým hrdlem.
  6. Výsledný čas extrakce by měl být mezi 3-4 minutami. Poté filtr s kávovou sedlinou odstraníme.
  7. Káva je hotová a můžete servírovat. Pokud byl čas překapání rychlejší než 3 minuty, pravděpodobně byla káva příliš hrubě namletá. Pokud se káva do zmíněných 4 minut nestihla přefiltrovat, zvolili jsme naopak moc jemné mletí.
     

TIP: Vždy samozřejmě nejvíc záleží na Vaší vlastní chuti. Pokud Vám přijde, že má káva slabé tělo, zkuste příště namlet kávu malinko jemněji a snižte poměr kávy a vody. Pokud Vám naopak přijde káva příliš hořká, namelte ji příště o něco více nahrubo a zvyšte poměr kávy a vody. Snažte se přitom stále dodržovat stejnou teplotu vody a stejné časy výsledné extrakce.