Kategorie

Nápoje z espressa

Proč je dobré znát, aneb jak vybrat dobrou kavárnu?

Na této stránce najdete shrnutí základních parametrů správně připravených nápojů z espressa. Na jednu stranu je to věc samozřejmá, na druhou stranu je bohužel v České republice velká část kaváren, které nápoje připravují po svém. Proto se následující informace hodí především v kavárně, kde často již na první pohled můžete poznat, zda je zde káva připravována správně, či je to jen druhořadá aktivita, při které připraví kávu jen aby byla a chuť pro ně není na prvním místě. Pamatujte také na to, že dobré espresso musí být z pákového espresso kávovaru a připravuje ho barista.  Pokud v kavárně vidíte na kávovar, což je poměrně časté, můžete pozorovat jak dlouho káva vytéká z páky. Ve špatných kavárnách často nemívají správně seřízený mlýnek, káva tak zpravidla vytéká příliš rychle, je vodová, kyselá, bez chuti a těla. Za je espresso správně připravováno si tak můžete jednoduše spočítat, správně by mělo z kávovaru vytékat 25-35 sekund.

Podrobné informace si můžete přečíst v našem článku o přípravě espressa.

České neexistující názvy nápojů

Myslím, že na úvod je dobré zopakovat, že žádný nápoj jako Piccolo neexistuje, což už naštěstí mnoho z vás ví, ale stále se s ním často můžeme setkat. Je to název, který vznikl v Česku a nikde jinde se s ním nesetkáte. S tím souvisí i to, že není jasné, co vlastně dostanete, nemá žádný standard, ale pravděpodobně se pod ním skrývá espresso. Latte, také neobjednávejte. To znamená v italštině pouze mléko. A to by vám v Itálii v kavárně opravdu i dali, což by vás asi mohlo poněkud zaskočit. U nás se pod tímto výrazem nejčastěji skrývá café latté. Expresso také neexistuje, mnoho lidí si toto slovo může plést asi proto, že čekají rychle přípravenou kávu či je to pro ně foneticky podobné slovo. Obsluha asi pochopí, že chcete espresso, každý se může splést, ale jistě chápete, jak asi budete vypadat. Presso také ne, tento název je patrně zkrácenina espressa, problém je v tom, že v našich končinách opět není jasné, co dostanete, Presso se často rádo užívá s pojmem Piccolo, kdy Pressem se míní větší káva a Piccolem menší, ale bůh ví, co kde dostanete.

Proč na tom tak lpět? Jde hlavně o praktické dorozumění si druhou stranou, tj. kavárníkem. Pojmy uvedené níže mají nějaký standard a měli byste dostat vždy takový objem kávy, jaký se píše níže. Pokud ne, značí to něco o kvalitě kavárny a stálo by za to se ozvat, protože jedině tak se věcí změní. Používáním pojmů Piccolo, Presso kulturu nejen, že nezlepšíme, ale ještě více ji zamotáváme a pak se nemůžeme zlobit, že se častěji stává, že dostaneme jiný nápoj, než jaký jsme chtěli. Nejde tedy o puntičkaření, ale rohlíkům také neříkáme chleba, ač je z mouky. Je třeba věci nazývat správně.

espresso

Espresso

Klasické espresso má objem 30 ±5 ml a je připravováno na pákovém kávovaru. Takto připravené káva je základem pro mnoho dalších nápojů, kdy je kombinována nejčastěji s mlékem či vodou. Další variantou espressa je doppio či anglicky double shot, jedná se o dvojitou dávku espressa o objemu 60 ml.

Objem: 30ml, +-5ml

Šálek: 60-90ml

Základní nápoj, z kterého se připravují ostatní.


americano

Americano

Espresso doplněné horkou vodou, nejčastěji v poměru zhruba 1:5. Tato káva se podává ve velkém šálku na cappuccino o objemu 150-180 ml

Objem: cca 180 ml

Šálek: 150-180 ml


cappuccino

Cappuccino

Nápoj o objemu 150 až 180 ml z espressa a našlehaného mléka. Mléko při šlehání nikdy nesmí překročit teplotu 65 °C, proto se správně připraveným cappuccinem nikdy nemůžete spálit.

Objem: 150-180 ml

Šálek: 150-180 ml


latte

Caffè latte

Jedná se o nápoj s objemem více než 250 ml. Má větší objem a větší podíl mléčné pěny než cappuccino. Variantou této kávy je latte macchiato, při jehož přípravě se nejprve nalije našlehané mléko a až poté espresso.

Objem: 250-300 ml

Šálek: 280-330 ml


flat-white

Flat white

Servíruje se do šálku o objemu zhruba 160 ml a jedná se o espresso doppio dolité mléčnou pěnou. Jedná se tedy o kávu podobnou cappuccinu ovšem s vyšším poměrem kávy.

Objem: 160 ml

Šálek: 160-180 ml 


macchiato

Espresso macchiato

Jedná se o espresso v klasickém 60-90 ml šálku dolité mléčnou pěnou. Poměr kávy k mléku je tedy opět vyšší, ovšem zde se používá pouze klasické 30 ml espresso.

Objem: 80 ml

Šálek: 60-90 ml

 

Za použité obrázky děkujeme webu: http://www.piccoloneexistuje.cz