Aby náš web správně fungoval (nastavení ochrany osobních údajů)

Díky souhlasu můžeme pracovat na zlepšovaní celého webu, a tak se nemusíte neustále přihlašovat, bude správně fungovat vyhledávání, a také díky personalizaci na vás také neskáče reklama na něco, co vás nezajímá a nikdy jste neviděli. K tomu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. 

Kliknutím na „Rozumím“ souhlasíte s tím, že nám umožníte používat analytické i reklamní soubory cookies třetích stran.

K vašim datům se budeme chovat slušně. Souhlas můžete kdykoli odvolat nebo změnit. Děkujeme!

Rozumím Personalizovat
Přijmout zvolené cookies
Chutné a rychlé recepty na kávové dezerty

Chutné a rychlé recepty na kávové dezerty

Bez kávy ani ránu? A že si svůj šálek povzbuzujícího nápoje rádi vylepšíte nějakým moučníkem? Máme pro vás jednoduché recepty na nepečené dezerty, u kterých kávu využijete už při přípravě.

Pokud milujete chuť a vůni kávy natolik, že se nespokojíte jen s popíjením tohoto nápoje, pojďte si s námi připravit dezerty, u kterých si kávu užijete dosyta. A dobrá zpráva je, že je zvládne opravdu každý.

Nepečený čokoládovo-kávový cheesecake

Pokud se chystáte pohostit více lidí, je tento dort naprosto ideální. Jen ho ideálně připravte den předem, aby stihl v lednici ztuhnout. K přípravě je ideální kulatá dortová forma o průměru 25 cm.

Suroviny:

  • 200 g nesolených kešu – nechte je přes noc máčet ve studené vodě

  • 250 g kakaových sušenek (např. Derby)

  • 1 polévková lžíce mleté kávy

  • 100 g másla

  • 500 g krémového sýra – ideální je např. Philadelphia nebo Lučina

  • 300 ml smetany ke šlehání

  • 165 ml med nebo javorového sirupu

  • 2 lžičky vanilkového extraktu

  • 11 plátků želatiny

  • espresso nebo dvě lžíce instantní kávy zalité 165 ml horké vody

  • 250 g hořké čokolády

  • 250 g mléčné čokolády

  • holandské kakao na posypání

Postup:

Nejprve si vyložte formu pečicím papírem. Poté sceďte, opláchněte a okapejte kešu oříšky. V robotu rozmixujte sušenky s mletou kávou a rozpuštěným máslem a hotovou směs upěchujte na dno formy a dejte zatím chladit do lednice.

Do vyčištěného robotu dejte kešu a rozmixujte je co možná nejvíc najemno. Jakmile bude hotovo, přidejte smetanový sýr, vanilkový extrakt, smetanu a med. Opět mixujte, dokud hmota nebude celistvá.

Poté ve vodní lázni rozpusťte obě čokolády. Dále připravte želatinu tak, že necháte plátky máčet v troše vody cca 5 minut. Mezitím v rendlíku zahřejte espresso nebo instantní kávu. Vymačkanou želatinu přidejte ke kávě a jakmile se rozpustí, nalijte směs společně s rozpuštěnými čokoládami ke kešu směsi, důkladně promíchejte a vlijte na připravený sušenkový základ.

Hotový dort ještě nechte minimálně 5 hodin v lednici. Než ho nakrájíte, lehce jej poprašte kakaem.

Pohár s čokoládovou a kávovou pěnou

Čokoládová pěna je jednoduchý nepečený dezert, který chutná výborně jen tak, nebo ho můžete doplnit nakyslejším ovocem. Počítejte s tím, že před podáváním je potřeba ho nechat ještě cca 3 h chladit v lednici.

Suroviny na kávovou pěnu:

  • 1 plátek želatiny

  • 40 ml espressa nebo filtrované kávy

  • 160 g kondenzovaného mléka

  • 120 ml smetany ke šlehání

  • 3 polévkové lžíce cukru krupice

  • 2 bílky

  • špetka soli

Suroviny na čokoládovou pěnu:

  • 70 ml smetany ke šlehání

  • 100 g kvalitní tmavé čokolády

  • 1,5 polévkové lžíce cukru krupice

  • 2 bílky

  • špetka soli

  • holandské kakao

Postup:

Než se dáte do přípravy kávové pěny, dejte do mírně studené vody nabobtnat želatinu. V rendlíku rozehřejte kávu, ale pozor, aby se nezačala vařit. Do teplé kávy pak vmíchejte želatinu a směs vlijte do kondenzovaného mléka a dobře promíchejte.

Vyšlehejte smetanu a smíchejte s kondenzovaným mlékem s kávou. Dále vyšlehejte bílek s cukrem a špetkou soli. Bílek musí být pevný, ale ne úplně tuhý, aby se dobře spojil se šlehačkou. Do šlehačky jej jemně zapracujte stěrkou a naplňte připravené sklenice do poloviny. Poté je umístěte do lednice.

Čokoládovou pěnu připravíte tak, že v rendlíku přivedete k varu smetanu, kterou pak přelijete ¾ čokolády. Míchejte, dokud nebude čokoláda rozpuštěná a pak přidejte i zbytek čokolády a míchejte dohladka.

Zatímco bude čokoláda chladnout, vyšlehejte si bílky s cukrem a špetkou soli a pak jemně zapracujte do čokolády. Směs pak umístěte do sklenic na kávovou vrstvu a nechte vychladit. Před podáváním pohár ještě posypejte kakaem a je hotovo.

 Dobrou chuť!