Pro mnohé může být překvapivým zjištěním, že Honduras je největším producentem kávy ve střední Americe. Ovšem kvůli špatné infrastruktuře a nízkým cenám byl často spojován s produkcí komoditní kávy. Farmáři dokonce léta pašovali svou kávu za hranice do Guatemaly a El Salvadoru, kde za ni dostali zaplaceno mnohem více. Změna nastala před pár lety, kdy vláda začala investovat peníze do programů podporujících zlepšení technického vybavení producentů. Díky tomuto programu (a několika dalším) začalo mnohem více farmářů prodávat kávu přímo v Hondurasu. Tím se zvýšila kvalita produkované kávy a následně i produkce té výběrové.
My vám již druhým rokem nabízíme naturálně zpracovanou kávu z regionu Copán od producentky Yolandy Urrea Arita.
PRODUCENT - Farma El Triunfo, odkud náš mikrolot odrůdy Lempira pochází, se nachází v oblasti Las Pacayas v Corquinu v Copanu. Yolanda spravuje svou farmu společně s manželem a jejich třemi syny, kteří všichni studují agronomii. Farma je z většiny vysazena odrůdou červený catuai, který Yolanda preferuje pro skvělou produkci a dobré chuťové kvality. Nicméně, Yolanda s Luisem našli na dvou hektarech místo i pro odrůdu Lempira a původní lesní a stínové stromy. Yolanda totiž věří, že klíčem ke kvalitě její kávy je synergie kávy se zbytkem životního prostředí. Biologická rozmanitost je pro Yolandu a Luise ústředním cílem při manažmentu svých farem. Mají řadu různých ovocných stromů a původních lokálních stromů, které přitahují všechny druhy divoké zvěře od ptáků po divoké kočky. Na farmách pěstují zeleninu a chovají krávy, jejichž hnůj používají k hnojení farmy. Yolanda a Luis spravují své farmy biodynamicky.
ZPRACOVÁNÍ - Veškeré zpracování mikrolotů probíhá ve zpracovatelské stanici Aruco. A to za účelem centralizace a lepší kontroly nad procesem, vytvoření konzistentních postupů, a také pro snížení rizika špatného zpracování přímo u farmářů. Zpracovatelská stanice leží v nadmořské výšce 800 m.n.m., což poskytuje stabilnější klima pro sušení kávy ve srovnání s farmami, které leží v horách a kde může být počasí méně předvídatelné. Káva je doručena do zpracovatelské stanice, kde vyhodnotí cukernatost třešní (vezme se hodnota Brix) a rozhodne se o postupu pro druh zpracování v závislosti na prostoru a na naměřených hodnotách. Třešně jsou následně omyté a vytřídí se z nich všechny nezralé. Káva se poté rozprostře na africké postele, kde se suší po dobu 20 až 30 dnů, podle počasí.
ODRŮDA - Lempira je uměle vytvořeným křížencem odrůd Hybrido de Timor a Caturra. Jedná se tak o odrůdu, která v sobě nese genetickou stopu robusty, čím by měla být odolnější vůči různým chorobám a škůdcům. Bohužel, poslední výzkumy nasvědčují tomu, že odrůda je náchylná na choroby jako je kávová rez a Ojo de Gallo. Lempira je, díky genomu od odrůdy Caturra, trpasličí odrůdou. Díky tomu je možné vysadit větší množství rostlin na menším prostoru a zvýšit tak výnosnost farem. Odrůda je vhodná spíše do nižších, teplejších nadmořských výšek. Ve vyšších polohách se její výnosnost výrazně snižuje.
Země: Honduras
Oblast: Las Pacayas, Corquin, Copan
Zpracovatelský závod: Yolanda Urrea Arita
Nad. výška: 1200 m.n.m
Odrůda: Lempira
Zpracování: Suché
Chuťový profil: Mučenka, cherry cola, kakaové nibsy