DOPRAVA ZDARMA do 19. 5. 23:59 ✅ platí pro dopravu Balíkovnu nad 300 Kč

Fathers Coffee Etiopie Bombe washed 300g

390 Kč
S DPH

Ochutnejte skvělou kávu z ostravské pražírny výběrové kávy Father's Coffee.

Chuť: JASMÍN - BERGAMOT - ČERNÝ ČAJ - MEDOVNÍK

Chcete kávu namlít?
Skladem > 5 ks , doručení u Vás 23.5.
Počet

Doporučuje nás 98% zákazníků

Doprava zdarma nad 2000Kč

Vše skladem, zítra u vás

 

Káva pražená každý týden

Co o této kávě říká pražířna Fathers?

Pro pěstování kávy v Etiopii jsou typické komunitní zpracovatelské stanice a velké množství  drobných farmářů (několik stovek až tisíců), kteří na ně nosí své třešně ke zpracování. Výjimkou není ani zpracovatelská stanice Bombe, která se nachází severně od vesnice Shantawene a je součástí kávové společnosti Daye Bensa Coffee. Farmáři, kteří dodávají kávu do této zpracovatelské stanice, ji pěstují vysoko v horách v bujném zeleném porostu hor zvaných Bombe. Odtud je tedy odvozený i název promývací stanice. Zpracovatelský závod Bombe je ve svém regionu velice úspěšný díky své skvělé organizaci a progresivnímu přístupu ke zpracování a ekologii. Je proto hojně využíván producenty i z jiných blízkých oblastí.

PRODUCENT - Asefa Dukamo je farmář a majitel zpracovatelské stanice v oblasti Bombe v regionu Sidamo. S kávou pracuje již 27 let a aktuálně spolupracuje s 300 farmáři v oblasti kolem města  Hemesho. Každý z farmářů vyprodukuje průměrně 4000 kilogramů třešní ročně na celkové rozloze 375 hektarů. Asefova promývací stanice leží v nadmořské výšce 2200 metrů nad mořem a zpracovává  hlavně lokální odrůdu 74158.

ZPRACOVÁNÍ - Speciální zpracování suchou fermentací je variací na tradiční způsob zpracování kávy v Etiopii, ale využívá mnohem méně vody a tím je výrazně šetrnější k životnímu prostředí. Tento způsob převzal majitel Asefa Dukamo z guatemalské farmy La Esperanza, kde jeho syn Kenean strávil nějaký čas a ohromilo ho jejich zpracování. Káva se klasicky loupačkou zbavila slupky a dužiny, ale následná fermentace proběhla za sucha, v nádržích s kontrolovanou teplotou a bez přístupu vzduchu. Díky tomuto teplému a suchému prostředí začíná káva fermentovat o hodně rychleji, a to se projeví komplexností a výraznou sladkostí v chuti.

ODRŮDA - Etiopie je považována za kolébku kávy samotné a její produkce je bezmála 10% hrubého domácího produktu krajiny. Odhaduje se, že v Etiopii rostou tisíce dosud nepopsaných odrůd, které z krajiny dělají region s největší kávovou biodiverzitou na světě. Když si vezmeme historickou tradici a způsob pěstování kávy v Etiopii spolu s politickou situací a místním systémem, je téměř nemožné najít jednodruhové/jednoodrůdové loty (části sklizně). Přestože se to v posledních letech začíná pomalu měnit, zatím stále je typickým označením odrůdy kávy z Etiopie – Ethiopian heirloom varieties neboli etiopské původní odrůdy. Je to případ i naší skvělé kávy Bombe.

Země: Etiopie

Oblast: Bensa District, Sidamo Region

Zpracovatelský závod: Daye Bensa

Nad. výška: 2000 – 2400 m.n.m.

Odrůda: Etiopské původní odrůdy

Zpracování: promytá

Chuť: jasmín, bergamot, černý čaj, medovník

Father's Coffee Roastery
1630
983 ks

Parametry

Stupeň pražení
střední
Způsob zpracování
Promyté (washed)
Kyselost
střední
Kávovník
100% Arabica

Recenze (0)