Fathers Coffee Etiopie Keramo natural 300g

379,83 Kč
S DPH

Ochutnejte skvělou kávu z ostravské pražírny výběrové kávy Father's Coffee.

Chuť: BORŮVKOVÝ CHEESECAKE - KRÉMOVÉ TĚLO - MUSCOVADO CUKR

Chcete kávu namlít?
Není skladem

Doporučuje nás 98% zákazníků

Doprava zdarma nad 2000Kč

Vše skladem, zítra u vás

 

Káva pražená každý týden

Způsob zpracování
Suché (natural)
Kyselost
střední
Stupeň pražení
střední

Producenti z Kerama žijící vysoko v nádherných horách oblasti Bombe, jsou tak odlehlí, že nemají svou centrální zpracovatelskou stanici. Všech cca 1500 producentů vozí svou kávu na zpracovatelskou stanici Bombe, která spadá pod Daye Bensa Coffees producenta Asefa Dukama. Zpracovávají se zde také kávy z vesnice Shantawene a samotného Bombe.

PRODUCENT - Až poslední 4 roky vozí farmáři z oblasti Keramo svou kávu na zpracování do stanice Bombe. Do roku 2017 zpracovávali kávu ve vesnici Shantawene. Tam byla ale jejich káva zamíchána do lokálního blendu a tak bylo těžké dohledat zrna z oblasti Keramo. Avšak při jednotlivém ochutnávání kávy bylo jasné, že Keramo vyniká svým chuťovým profilem. Aby farmáři byli schopni prodávat svou kávu samostatně, začali spolupracovat se stanici Bombe. Na stanicích patřících pod Daye Bensa Coffee je vystopovatelnost lotů extrémně důležitá. Knihy o jednotlivých sklizních či kávách jsou vedeny do nejmenšího detailu, aby tak zajistili nejvyšší možnou kvalitu. Když farmáři přivezou své třešně na promývací stanici, rozdělí je tady podle vesnice. Následně se každá káva suší a skladuje zvlášť. Jednotlivé pytle se zpracovanou kávou jsou potom označeny jménem farmy, číslem lotu a datem sklizně. Daye Bensa pracuje na zlepšení životních podmínek v komunitě a má různé benefiční programy. Jedním z nich je odměňování farmářů na základě množství přinesené kávy nebo za meziroční konzistenci v množství. Dále také odměňuje pracovníky za jejich jedinečnou úlohu při procesu sušení. V neposlední řadě pracuje s místními školami, kde zabezpečuje pro studenty základní potřeby jako tužky nebo sešity.

ZPRACOVÁNÍ - Třešně jsou po sběru přineseny do centrální zpracovatelské stanice Bombe, kde jsou rozprostřeny na africké postele. Káva se suší ve stínu po dobu několika dní, aby dosáhla optimální vlhkosti mezi 9,5 – 13%. Pracovníci se několikrát za den vracejí a kávová zrna prohrabují (po dobu 15 minut), aby tak zajistili konzistentní a rovnoměrné sušení. Káva má vysokou hustotu s vysokou koncentrací malých zrníček (screen size 13/14), co je neobvyklé a ukazuje to na vysokou nadmořskou výšku, ve které je káva pěstovaná.

ODRŮDA - Etiopie je považována za kolébku kávy samotné a její produkce je bezmála 10% hrubého domácího produktu krajiny. Odhaduje se, že v Etiopii rostou tisíce dosud nepopsaných odrůd, které z krajiny dělají region s největší kávovou biodiverzitou na světě. S ohledem na historickou tradici, způsob pěstování kávy v Etiopii spolu s politickou situací a místním systémem, je téměř nemožné najít jednodruhové/jednoodrůdové loty (části sklizně). Přestože se to v posledních letech začíná pomalu měnit, zatím stále je typickým označením odrůdy kávy z Etiopie – Ethiopian heirloom varieties neboli etiopské původní odrůdy. Je to případ i naší skvělé kávy Keramo.

Země: Etiopie

Oblast: Keramo Village, Sidama Region

Zpracovatelský závod: Daye Bensa

Nad. výška: 2300 m.n.m.

Odrůda: Etiopské původní odrůdy

Zpracování: suchá

Chuťový profil: borůvkový cheesecake, krémové tělo, muscovado cukr

Father's Coffee Roastery
1636

Parametry

Způsob zpracování
Suché (natural)
Kyselost
střední
Stupeň pražení
střední

Reviews (0)