Kategorie

Čokoláda

Za první republiky bylo Československo 3. největším zpracovatelem kakaových bobů na světě . Právě na toto období a tradice se snaží navázat jak čokoládovna Jordis z Hradce Králové, tak Ajala z Brna. Obě čokoládovny se věnují krásám řemeslné výroby čokolády.


Tento proces začíná nákupem kakaových bobů přímo od pěstitelů, či malých družstev. Tyto boby se následně ručně přebírají, aby v čokoládě bylo jen to nejlepší. Po důkladné kontrole se boby praží, odslupkují a namelou. Po namletí je dobré nechat čokoládu několik týdnů odpočinout. Poté následuje proces temperace, při kterém dochází k zahřátí, zchlazení a opětovnému zahřátí, díky čemuž se sjednotí krystalická struktura čokoládového másla a čokoláda získá hladký povrch, správný lom (hezky křupe) a také trvanlivost. Následně se čokoláda plní do forem, chladí a nakonec ručně balí.


Výroba jedné takové poctivé čokolády zabere v Jordis asi 2 dny, v Ajala je to kolem 10 dní. Oproti tomu výroba klasické supermarketové čokolády z velkovýroby trvá asi 8 hodin. Jak je to možné?


Ve velkovýrobě se často bere kakaová hmota coby hotový polotovar. Každá čokoláda má chutnat vždy stejně a musí být hlavně levná! Kakaové máslo, tedy nejcennější složka, je zde nahrazováno ztuženým rostlinným tukem - převážně palmovým. Během několika málo hodin se tedy smísí kakaový prášek, minimální množství kakaového másla, rostlinný tuk, cukr a emulgátor a uniformní čokoláda je na světě.


Klasická průmyslová čokoláda, kterých jsou plné obchody chutná vždy stále stejně mdle a můžete ji sníst celou na posezení. Chuťový zážitek nic moc, navíc vám může být spíše špatně z předávkování cukry a tuky.


Čokolády Jordis a Ajala jsou jiné. Můžete si je vychutnávat po malých kousíčkách. Nekousejte je, pouze je nechejte pomalu rozplynout na jazyku a vnímejte všechny chuťové nuance. Někdy ucítíte jemnou kyselost citrusových plodů, jindy můžete cítit třeba chuť ořechů. Vnímejte také její texturu, zda je úplně jemná, či jsou v ní hrubší kousíčky.


Jde o perfektní degustační zážitek, užijte si ho!