✔ Doručení do Vánoc bez obav pro objednávky do 21. 12. 2017 11:00, více informací zde. Pro doručení vždy volte raději GLS či Zásilkovnu.

Kategorie

zelená káva příprava

Příprava zelené kávy

Příprava zelené kávy se liší od tradičního způsobu. Zelená zrna jsou totiž tvrdší a zároveň pružnější, než ta pražená, na jaké jsme zvyklí. Proto doporučujeme zelenou kávu na půl hodiny až hodinu namočit do vlažné vody, aby troška změkla.

Poté je možné zrna rozdrtit hmoždířem nebo mlýnkem na kávu. Dbejte však zvýšené opatrnosti, abyste si mlýnek nepoškodili, případně je ještě na pár desítek minut dejte do vody.

Po namletí zalijte 2-3 lžičky zelené kávy asi 300ml horké vody do hrnku a nechte 5 minut louhovat. Poté nápoj sceďte, či pijte rovnou. Chuť kávy bude odlišná od té standardní a bude lehce kyselkavá.

 

> > Chtěli byste si pořídit Ruční pražičku Kaffia či zelenou nepraženou kávu? < <Podívejte se na náš E-SHOP.

Pražení zelené kávy - klasická káva

Kávu si lze i doma upražit a mít tak zcela svojí originální kávu. Metod je hned několik a liší se mezi sebou kvalitou pražené kávy, pracností a pořizovacími náklady, přičemž platí, že čím levnější metoda, tím je pražení náročnější a není snadné dosáhnout dokonalých výsledků. Ale jak se říká všechno jde :-)

Ruční pražička kávy

U této metodu budeme popisovat pražení pomocí Ruční pražičky kávy Kaffia, kterou si u nás můžete zakoupit :-) Přichystejte si cca 30-50g zelené kávy. Předehřívejte pražičku asi 1-2 minuty. Poté vsypejte kávová zrnka a kružte pražičkou. Asi po 2 minutách začnou zrna měnit barvu. Po cca 8 minutách budou mít žlutou barvu a uslyšíte mírné praskání. Běžně trvá proces pražení kolem 13 minut. Buďte opatrní, abyste zrna nespálili dlouhým pražením. Obecně platí, že čím tmavší barva kávového zrna, tím se v něm potlačuje přirozená kyselost a vystupuje hořkost a naopak. Otvorem v držáku lze poté kávu vysypat.

Původní metoda pražení na ohni a pánvi

Oheň lze velmi jednoduše nahradit jakoukoliv plotýnkou, budete tak mít stabilnější zdroj tepla, tj. zas to bude trochu jednoduší. Není tedy třeba složitých metod a stačí se navrátit k základům pražení, kdy se původně káva pražila nad ohněm. V moderní podobě k tomu postačí pánev, na kterou zrna vysypeme, zapneme naplno sporák a za stáleho míchání pražíme, opravdu to nechce podcenit, protože by pak byla z jedné strany spálená a z jiné zase nedopražená. Pro lepší výsledek je možné kápnout pár kapek vody.

Při pražení budou kávová zrna ještě uvolňovat částečně svrchní slupku, kterou je možné foukáním oddělit, pokud jste v kuchyni, doporučuji vyjít na balkón či ven, ať nemáte slupky po celé kuchyni :-)