Kategorie

Příprava kávy - Vacuum pot, sifón

Vacuum Pot (obr. č.1) Vacuum potu se také někdy říká kávový sifon, nebo Vacpot. Jde o velmi originální způsob přípravy kávy, který není příliš vhodný na denní použití, ale zaručeně s ním vždy ohromíte návštěvy. Funguje na principu dvou skleněných baněk nad sebou, kde spodní s horkou vodou se ohřívá vespod kahanem, následkem čehož prochází vodní pára do druhé baňky nahoře, kde se smísí s kávou. Poté se kahan odebere a díky chladnutí spodní baňky se káva opět překape do spodní baňky, avšak bez sedliny, která díky filtru mezi oběma baňkami zůstává v horní baňce. Jediné, co musíte občas dokoupit jsou filtry (papírové, či bavlněné)

Výhody:

-          Netradiční příprava, kterou ohromíte publikum

-          Vyniknou zde všechny barvy a tóny výsledné kávy

Nevýhody:

-          Investice v podobě vacuum potu a filtrů

-          Složitejší a časově náročnější příprava

 

> > Chtěli byste si vacuum pot pořídit? Podívejte se na náš E-SHOP. Jsme přímým dovozcem mnoha značek, a tak držíme nejnižší ceny na trhu.

Příprava kávy

Káva, určená pro přípravu ve Vacuum potu by měla být umleta na střední stupeň, podobně jako tomu je u filtrované kávy. Pro litr nápoje je doporučeno použít cca 75-80g kávy. Počítejte s tím, že při přípravě se část vody odpaří, čili např. ze 120ml vody a 10g kávy získáte cca 100ml nápoje.

1)      Nalijte do spodní nádoby odpovídající množství vody, nejlépe již horké, ať urychlíte proces vaření

2)      Zasuňte horní nádobu, na kterou předtím pružinou přichyťte filtr

3)      Zažehněte pod spodní nádobou hořák a počkejte, až se voda odpaří do horní baňky

4)      Počkejte cca jednu minutu a poté vypněte hořák

5)      Až káva proteče skrz filtr opět do spodní nádoby, je připravena ke konzumaci

Postup přípravy (obr. č. 2) 

(Obr. č. 1: wikimedia.org; obr. č. 2: יצירה שלי, autor: Ofir michael)