Vacuum potu se také někdy říká kávový sifon, nebo Vac pot. Jde o velmi originální způsob přípravy kávy, který není příliš vhodný na denní použití, ale zaručeně s ním vždy ohromíte návštěvy. Funguje na principu dvou skleněných baněk nad sebou.

Spodní nádoba Vacuum potu s vodou se ohřívá kahanem, následkem čehož prochází vodní pára do druhé baňky nahoře, kde se smísí s kávou. Poté se kahan odebere a díky chladnutí spodní baňky káva opět překape dolů.

Výhody a nevýhody | Hrubost mletí | Návod k přípravě | Videonávod | Vše na přípravu

Kávová sedlina však díky filtru mezi oběma baňkami zůstává oddělena nahoře. Jediné, co musíte k vac potu občas dokoupit, jsou kávové filtry (papírové, či bavlněné). Získáte tak chuť i skvělé výběrové kávy.

Výhody Vacuum potu:

  • Netradiční příprava kávy, kterou ohromíte publikum
  • Vyniknou zde všechny barvy a tóny výsledné kávy

Nevýhody Vacuum potu:

  • Vyšší investice v podobě vacuum potu a kávových filtrů
  • Složitější a časově náročnější příprava kávy

Hrubost mletí: střední

Káva by měla být umleta na střední stupeň, podobně jako tomu je u filtrované kávy.

Jsme přímým dovozcem mnoha značek, a tak držíme nejnižší ceny na trhu.

Jak připravit kávu ve Vacuum potu?

Káva, určená pro přípravu ve Vacuum potu by měla být umleta na střední stupeň, podobně jako tomu je u filtrované kávy.

Pro litr nápoje je doporučeno použít cca 75-80g kávy. Počítejte s tím, že při přípravě se část vody odpaří, čili např. ze 120ml vody a 10g kávy získáte cca 100 ml nápoje.

Návod jak na přípravu kávy pomocí Vacuum potu

  1. Nalijte do spodní nádoby vacuum potu odpovídající množství vody, nejlépe již horké, ať urychlíte proces vaření
  2. Zasuňte horní nádobu vacuum potu, na kterou předtím pružinou přichyťte filtr
  3. Zažehněte pod spodní nádobou hořák a počkejte, až se voda odpaří do horní baňky
  4. Počkejte cca jednu minutu a poté vypněte hořák
  5. Až káva proteče skrz filtr opět do spodní nádoby, je připravena ke konzumaci

Videonávod k přípravě kávy ve vacuum potu Hario Technica

Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.
Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majitel a ředitel společnosti GourmetKava s.r.o. provozující 15 let e-shop s čerstvě praženou kávou a příslušenstvím na alternativní přípravy kávy. Držitel prestižního certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale i milovník přírody, kutilství a hudby.

CHCETE KOUPIT VACUUM POT?