Kategorie

Příprava kávy - Moka konvice

Moka konvička

Moka konvice je jednoduchá a levná metoda, jak na silnou a dobrou kávu. Vznikla v Itálii, je vyrobena z hliníku a můžeme ji nazvat takovým malým espressem pro způsob přípravy, kdy se káva připravuje také pod tlakem. Ač je poměr extrakce poměrně vysoký a vzniká při vaření malé množství pěny, tak na rozdíl od espressa je konvička schopna dosáhnout tlaku maximálně 1 – 1,5 baru, espresso se připravuje při tlaku devíti barů. Káva z moka konvičky proto není silná jako espresso, ale na druhou stranu daleko silnější než u kávy překapávané.

Pro koho je Moka konvice vhodná?

Pokud tak máte rádi pořádný kávový kopanec a nebaví vás složitá obsluha espresso mašiny, je pro Vás konvička ideální. Po uvaření ji stačí opláchnout vodou bez použití mycích prostředků a je připravena znovu k použití.

Výhody:

  -   Příprava je snadná a rychlá

  -   Velmi nenáročná údržba a mytí

  -   Silná chuť a vyšší obsah kofeinu

Nevýhody:

  -   lehce připálená/intenzivní chuť díky extrakci vařící vodou

  -   Investice v podobě moka konvičky

 

> > Chtěli byste si moka konvici pořídit? Podívejte se na náš E-SHOP. Jsme přímým dovozcem mnoha značek, a tak držíme nejnižší ceny na trhu.

Velikost konvice

Moka konviček se vyrábí více velikostí a kávy se připravuje poměrně malé množství, okolo 30ml na porci, čili i konvička na 3 šálky vyprodukuje kávy tak akorát na jeden hrnek. Jak už jsme si řekli, káva je však poměrně silná, je tedy jen na Vás, jakou velikost preferujete. Dělají se i rodinné velikosti, které se hodí na přípravu ranní kávy pro celou rodinu, avšak pro jednotlivce se nehodí, protože zásobník na kávu by měl být téměř plný a na jeden šálek byste tak spotřebovali nesmyslné množství kávy.

Příprava kávy

Příprava kávy pomocí moka konvice není složitá a výsledná káva se dokáže velmi přiblížit drahé metodě přípravy kávy v espresso kávovaru.

  1)   Namelte kávu na střední, až jemnější stupeň

  2)   Do spodní části konvičky nalijte vodu, ideálně pokojové teploty, ne studenou, až pod přetlakový ventil na boku

  3)   Nasaďte trychtýřový zásobník na kávu a naplňte jej až povrch kávou. Kávu nepěchujte, pouze zarovnejte

  4)   Našroubujte hlavu konvičky a pořádně utáhněte

  5)   Dejte kávu vařit, ideálně na plynový vařič. Při vaření mějte víko konvičky zavřené. Vaření hlídejte, po začátku přetékání kávy do horní části konvičky stáhněte plamen a ještě před koncem extrakce vařič vypněte, aby se spodní část nezačala připalovat. Káva se vaří cca 5 minut, avšak záleží na velikosti konvičky a typu vařiče

  6)   Kávu podávejte do šálků