Kategorie

Příprava kávy - Moka konvice

Moka konvička

Pokud tak máte rádi pořádně silnou kávu malého objemu, je pro Vás moka konvička ideální. Jeden šálek má většinou objem kolem 50ml a co do síly, je káva z moky přirovnávána k espressu. Samozřejmě, že nikdy nebude tak silná jako pravé espresso, ale je mu velmi podobná. Ostatně i proto ji Alfonso Bialetti v roce 1933 vynalezl. Chtěl Italům, milovníkům espressa dopřát, aby si silnou kávu, na kterou jsou zvyklí z kaváren, mohli připravit i v pohodlí domova. Pokud jste si právě pořídili moka konvičku, je ideální prostor na to zjistit, jak v ní připravit kávu tak, aby byla jednoduše fantastická. Hlavní výhodou moka konvičky je velmi nízka cena oproti kávovarům na espresso, častokrát moka konvička za pár set vytvoří podstatně lepší kávu než kávovar za 1-5 tisíc Kč, případně kapslové kávovary.

 

Káva

Tím asi naprosto nejdůležitějším je výběr kávy. Káva by vždy měla být co nejčerstvější a to ideálně několik málo dní od upražení. Nekupujte kávu v obchodních řetězcích, ale raději navštivte specializovaný obchod, který Vám dodá kávu maximálně několik dní starou. Nám se pro přípravu v moka konvici perfektně hodí výrazné africké kávy Etiopie Sidamo a Keňa Top Masai. Ale Vaší fantazii se meze nekladou.

Příprava káva - moka konvička

Hrubost mletí

Káva by měla být ideálně namletá těsně před samotnou přípravou. Zapomeňte na již namleté kávy v supermarketu. Pokud mlýnek nemáte, nechejte si kávu namlet a nezapomeňte zmínit, že ji chcete používat v moka konvičce. Hrubost mletí je v moka konvici jemnější než na drip, ale hrubší než na klasické espresso, tedy tak nějak na jemnější hrubost. Pokud chcete mít hrubost přesně, tak více se dozvíte v bodu 2).

Voda

Názory na to, zda by měla být voda teplá či studená se různí. Někomu přijde při použití studené vody káva o něco připálenější díky delšímu zahřívání. Řadě baristů však přijde lepší studená voda z důvodu plnějšího těla výsledného nápoje. Zkuste a zjistěte, jaká voda vyhovuje Vám. Pro ty nejnáročnější doporučujeme vodu filtrovanou.

HRUBOST MLETÍ: jemně

Ideální je namlet si kávu vždy čerstvou těsně před každou přípravou. Na moka konvičku se káva mele jemněji cca na konzistenci písku.

JAK PŘIPRAVIT KÁVU V MOKA KONVIČCCE?

Celkový čas přípravy: cca 5 minut, doba extrakce (vytékání) cca 1,5 minuty

Množství kávy: dle velikosti konvice, ale vždy plný trychtýř v prostřední části konvičky

Přípravu kávy v moka konvičce jsme pro vás popsali raději detailněji, ač je samotná připrava jednoduchá a v podstatě jde pouze o naplnění spodní nádoby vodou, naplnění prostřední části kávou a umístění na sporák. Ano, až takto to je jednoduché, ale chcete-li mít kávu opravdu dobrou, přečtěte si náš návod níže.

  1. Naplňte spodní nádobku vodou (ideálně filtrovanou), maximálně po hranici danou bezpečnostním ventilkem.
  2. Namelte kávu na jemnější hrubost (odpovídá cca hrubosti písku), připrava kávy v moka konvičce není náchylná na přesné mletí. Pro správnou mocca kávu udržujte poměr kávy a vody 1:11. Nicméně máte-li rádi kávu slabší můžete se od něj odchýlit.
    Pokud se chcete zabývat hrubostí na hlubší úrovni, tak správnou hrubost zjistíte pokusnou přípravou tak, že celkový čas od prvního vlévání kávy do horní nádobky až po poslední kapku by měl být cca 1-1,5 minuty. Celková příprava je pak pro moka konvičku na 3 šálky cca 5 min. Pokud je příprava kávy kávy příliš rychlá, káva je málo extrahovaná a kvůli vysoké teplotě rychlé přípravy až spálená. Proto ztlumte sporák připadně volte větší hrubost. V obecnosti platí jako všude jinde, je-li příprava příliš rychlá, je třeba nastavit namlet kávu jemněji a ztlumit výkon sporáku. A naopak.
  3. Vložte trychtýř a nasypejte do něj potřebné množství mleté kávy. Na 3 šálky kávy potřebujete 15g kávy a cca 160ml vody. Kávu nijak nestlačujte, pouze vyhlaďte její povrch a zajistěte, aby na okrajích trychtýře nebyla žádná káva. Do trychýře by se nemělo dávat méně kávy než na jaký objem je určený, avšak fungovat bude.
  4. Pomalu nasaďte horní nádobku a točivým pohybem zašroubujte.
  5. Položte konvičku na zdroj tepla a nechte vařit. Pokud vaříte na plynovém sporáku, ujistěte se, že plamen je maximálně ve velikosti dna konvice a nepřekračuje přes její hrany. Vždy vařte na středním výkonu vašeho sporáku, aby nedošlo k rychlé extrakci a přepalování viz bod 2).
  6. Nikdy nečekejte, až vyteče veškerá voda ze spodní nádobky nahoru. Káva se pak začne po čase příliš zahřívat a přepalovat a výsledný nápoj nebude tak dobrý. Snažte se konvici odstavit ze sporáku těsně před dokončením extrakce. Extrakci lze zastavit i tak, ze se moka konvička ponoří po dokončení do studené vody.
  7. Kávu můžete nyní servírovat.
  8. Až konvice zcela vychladne, rozšroubujte ji a důkladně vyčistěte (stačí vodou) a vysušte, aby nevznikala koroze! Nepoužívejte čistící přípravky, teplou vodou konvici důkladně umyjete. Nemyjte v myčce nádobí!