Kategorie

Příprava kávy - French Press

Frenchpress Bodum Chambord

Frenchpress je perfektní vynález, pomocí kterého si doma připravíte kolikrát lepší kávu, než jakou dostanete ve většině kaváren. Jeho nízká pořizovací cena se přitom pohybuje někde mezi 130 Kč – 1400 Kč, samozřejmě záleží na značce a provedení.

Frenchpress je rozhodně skvělá volba pro všechny, kdo rádi pijí klasického turka a chtěli by si začít kávu připravovat kvalitnější metodou. Káva by se na rozdíl od turka měla extrahovat pouze několik málo minut. Poté se do ní vylučují ze sedliny i látky, které nejsou jednak chutné a jednat ani zdravé pro naše trávení. Proto si ve frenchpressu můžete připravit kávu podobnou turkovi, ale ke konci nápoj slijete a není tak už v kontaktu se sedlinou. Káva tak bude čistější a chutnější.

Za velmi málo peněz dostanete rozhodně chutnou kávu. Stačí dodržovat několik základních pravidel pro přípravu, které jsou společné jak pro ty nejlevější, tak pro ty nejkvalitnější kousky.

 

VÝHODY FRENCH PRESSU

  • nízká pořizovací cena
  • velmi snadná příprava
  • nenáročná údržba
  • nemusíte dokupovat žádné filtry apod.
  • máte perfektní kontrolu nad teplotou vody a časem extrakce

HRUBOST MLETÍ: hrubé

Ideální je namlet si kávu vždy čerstvou těsně před každou přípravou. Na frenchpress se káva mele poměrně hrubě a to na konzistenci cukru krystal. Pokud byste měli výsledný nápoj poněkud prašný, doporučujeme zkusit příště namlet ještě hruběji.

JAK PŘIPRAVIT FRENCH PRESS?

Celkový čas přípravy: 4 minuty

Množství kávy: ideálně 6 gramů / 100ml, ale lze dělat dle chuti i slabší kávu

  1. Připravte si uvařnou vodu o teplotě 93-95°C. Vodu používejte ideálně filtrovanou.
  2. Namelte si čerstvě praženou kávu v množství 6 gramů / 100ml vody, avšak lze dělat kávu i slabší, dle vaši preference. Káva by měla být namletá hrubě a to na konzistenci cukru krystal.
  3. Do nádobky nasypejte odpovídající množství kávy a zalijte cca 100 ml vody, dobře promíchejte a počkejte 30 sekund. Tento krok lze přeskočit, avšak zbavuje kávu přebytečného CO2, který zejména čerstvě pražené kávy obsahují. CO2 zabraňuje dokonalé extrakci chutí, proto je dobré se jej takto zbavit před kompletním zalitím.
  4. Dolijte zbytek vody a nechejte extrahovat 3-4 minuty a poté píst stlačte dolů. Píst neslouží k tomu, aby kávu stlačoval, tj. vymáčkl z ní poslední zbytek vody, tyto chutě v kávě nechceme.
  5. Kávu ihned celou slijte a servírujte. Káva by neměla zůstavat v frenchpressu, aby se dále již nelouhovala.