Kategorie

Příprava kávy - French Press

French Press

French Press je poměrně levná a velmi jednoduchá metoda, jak si připravit chutnou kávu. Výhody zcela převažují nad nevýhodami, můžeme tedy French Press doporučit všem. Svoji cenou a jednoduchým principem je tak jasnou volbou pro každého, kdo se rozhodl začít konzumovat čerstvou a kvalitně připravenou kávu.

Výhody:

  -   Příprava je snadná a rychlá

  -   Velmi nenáročná údržba a mytí

  -   Žádné filtry ve formě papíru (žádná „papírová“ příchuť kávy)

  -   Lepší kontrola nad teplotou vody a samotnou chutí kávy

Nevýhody:

  -   Náročnost na hrubost namleté kávy

  -   Investice v podobě French Pressu

 

> > Chtěli byste si french press konvici pořídit? Podívejte se na náš E-SHOP. Jsme přímým dovozcem mnoha značek, a tak držíme nejnižší ceny na trhu.

Jemnost namletí kávy

V zásadě existují dva postupy – buď jemně namletá káva, nebo káva namletá nahrubo. Samozřejmě se od toho odvíjí doba přípravy takové kávy ve French Pressu.

Káva namletá najemno: v tomto případě by káva měla být namleta tak jemně, aby ji ještě zadrželo sítko ve Vašem French Pressu. Při tomto způsobu dochází k velmi rychlé extrakci kávy. Tímto způsobem káva poskytne to nejlepší, co může nabídnout.

Káva namletá nahrubo: tento způsob je poněkud tradičnější a uctívají ho znalci. Káva by měla být namleta na podobný stupeň, jako zrnka cukru krystal. V tomto stavu se také namletá káva obvykle prodává (tu ovšem nedoporučujeme kvůli stáří a absenci aroma). U většiny French Pressů je to také nejmenší možný stupeň, který ještě sítkem nepropadá. S hrubší kávou jde ruku v ruce také delší čas extrakce.

Příprava kávy

Zde uvádíme podrobný postup přípravy kávy ve French Press přístroji. Údaje uvedené v závorkách platí pro hrubší namletí kávy.

  1)   Uvařte vodu v konvici a nechte ji tak půl minuty v konvici schladit na teplotu okolo 95°C. Mezitím si namelte čerstvou kávu, dávkování bývá cca 7-8g na 150ml vody, zbytek spočítejte podle potřeby

  2)   Nasypte kávu do čistého French Pressu a zalijte vodou tak, aby se veškerá káva smočila, to by Vám mělo zabrat cca 10 vteřin, čili ne velkým proudem.

  3)   Skutečně čerstvá káva bude bublat. Přikryjte French Press víkem, avšak píst nestlačujte a takto počkejte 50 vteřin (2 minuty)

  4)   Sundejte víko, kávu promíchejte lžičkou a víko opět nasaďte na dalších 90 vteřin (2 minuty).

  5)   Po této době již začněte pomalu stlačovat píst tak, aby byl stále rovně a nevychyloval se. Stlačení by mělo probíhat pomalu, cca 10 vteřin.

  6)   Kávu ihned podávejte do šálků, při dlouhém louhování kávy dochází k uvolnění látek, které by již poškodily chuť.

Je potřeba poznamenat, že pro přípravu French Press kávy je doporučeno používat co nejčerstvější zrna, ideálně do 14 dnů od pražení, což vám v případě naší kávy garantujeme. Starší káva již totiž nemůže zaručit takovou kvalitu a zejména trpí chuť, která se stává takovou mdlou.