Kategorie

Příprava kávy - Filtrovaná káva (drip)

Filtrovaná káva Filtrovaná káva se v podstatě velmi podobá kávě z French Pressu. Káva se též louhuje přirozeně v horké vodě, avšak extrakce je zastavena scezením nebo přefiltrováním. Kávu tak není nutné ihned rozlévat do šálků, protože se již nemá co louhovat.

Káva je i chuťově velmi podobná kávě z French Pressu a uspokojí zejména ty, kteří kávu rádi popíjejí pomalu a vychutnávají různé tóny a zabarvení chuti kávy, které přicházejí s postupným chladnutím kávy. To vše díky nižšímu podílu rozpustných látek.

Výhody:

  -   Příprava možná i bez jakéhokoliv přístroje, tzn. velmi levně

  -   Různá chuťová zabarvení s postupným chladnutím kávy

Nevýhody:

  -   Může se vyskytnout chuť papíru v případě nesprávného zacházení s papírovými filtry

  -   Náročnější na hlídání času extrakce a ruční filtraci

 

> > Chtěli byste si drip na filtrovanou kávu pořídit? Podívejte se na náš E-SHOP. Jsme přímým dovozcem mnoha značek a držíme nejnižší ceny na trhu.

Příprava kávy

Pro přípravu filtrované kávy je nezbytné používat kvalitní čerstvou kávu, ideálně do dvou týdnů od pražení. 

1)   Namelte čerstvou kávu a to na střední stupeň hrubosti. Množství kávy je přibližně 6g na 100ml. 

2)  Do dripu nejprve vložte papírový filtr a důkladně jej propláchněte horkou vodou. Jedná se o velmi důležitý krok, který je často opomíjený. Díky němu však filtr ztratí svoji papírovou chuť a lépe přilne ke stěně dripu. 

3)   Položte drip na hrnek a do filtru nasypte kávu.

4)   Zalijte kávu vodou o teplotě cca 93 °C tak, aby byla celá smočená a vyčkejte asi 25 vteřin. Pokud jste si právě ohřáli vodu v rychlovarné konvici, nechce ji ještě asi minutku odstát, tím se Vám ochladí na požadovanou teplotu. Popřípadě zjistěte teplotu vody pomocí kuchyňského teploměru. Poté pokračujte v pomalém zalévání. Občas je možné kávu jemně promíchat. Doba překapávání by měla trvat přibližně 3 minuty. Pokud Vám voda skrze drip protéká rychleji, namelte příště kávu jemněji. Naopak, pokud voda protéká pomaleji, kávu namelte na vyšší hrubost. 

5)  Po protečení veškeré vody odložte drip a propláchněte jej horkou vodou. 

6)  Vychutnejte si svůj šálek lahodné kávy

Pokud se Vám zdá, že je výsledná překapávaná káva přiliš silná či hořká, může to být tím, že měla voda při zalévání příliš vysokou teplotu. Rovněž můžete příště vyzkoušet snížit množství kávy, nebo ji namlet na vyšší stupeň hrubosti. Naopak pokud se Vám zdá, že je káva jaksi bez chuti a nevýrazná, namelte kávu příště jemněji nebo přidejte její množství. 

(Foto:  Flickr, autor: miheco)