Kategorie

Příprava kávy - Espresso

Espresso Nejmodernější a dnes zdaleka nejrozšířenější příprava kávy. Byla vynalezena v Itálii a již samotný název „espresso“ znamená „dát pod tlak“, což v zásadě popisuje postup přípravy kávy. Ten spočívá v průtoku vody o teplotě okolo 90°C přes dávku 7g kávy pod tlakem 8-9 barů po dobu 20-30 sekund. Přístroje na přípravu espressa jsou poměrně drahé ve srovnání s ostatními typy přípravy. V kavárnách se obvykle používají pákové přístroje, se kterými se můžete setkat i u levnějších typů pro domácí použití. Pro domácnosti jsou však určeny zejména plně automatické přístroje, které poskytují velmi jednoduchou obsluhu, uživatel vesměs pouze doplňuje kávová zrna a vodu a vyprazdňuje sedliny. Kvalitní přístroje na espresso do domácností se však pohybují stále v cenových relacích od 10 tisíc Kč výše.

Výhody:

  -   Jednoduchá a rychlá příprava

  -   Intenzivní plná chuť

Nevýhody:

  -   Vysoká investice do kvalitního přístroje

  -   U pákových přístrojů náročné na přípravu skutečně kvalitního espressa

 

> > Chtěli byste si pořídit čerstvou kávu? Podívejte se na náš E-SHOP. Kávu pražíme každých 14 dní, a tak je ještě voňavá a čerstvá.

Příprava kávy

Pokud máte automatický přístroj, pravděpodobně jej pouze naplníte a obsluhu si vyčtete z návodu. Není potřeba se starat o správný tlak, množství kávy, nebo její upěchování. O vše se postará přístroj sám. Pokud však máte pákový kávovar, záleží na každém kroku.

Káva nesmí být umleta příliš nahrubo, aby nebyl nápoj příliš vodový a mdlý. Pokud je však umleta příliš najemno, bude chuť příliš hořká. Na jedno espresso počítáme se 7 gramy umleté kávy.

Po umletí je nutné kávu dostat do páky a lehce upěchovat příslušnou částí kávovaru. Při nízkém upěchování káva jen proteče skrz a kávu vodní pára profoukne. Silné upěchování naopak nedovolí vodě projít skrz kávu.

Poté již nic nebrání tomu kávovar spustit. Správný espresso šálek by měl být naplněný zhruba tak do poloviny, což značí oněch 30ml nápoje. Jakmile při přípravě začne vytékat pěna, je nutné vypouštění vody zastavit, jinak bude káva vodnatá. Pěna by měla být karamelové barvy po celém povrchu, bez světlých skvrn nebo otvorů o síle asi 5mm. To značí kvalitně připravenou kávu.

Doporučuje se také před přípravou kávy šálek předehřát.

Níže uvádíme tabulku s dalšími typy kávy, se kterými se můžete běžně setkat v kavárnách:

Název

Množství kávy

Množství vody

Caffé Espresso

7g

20 – 30 ml

Caffé Ristretto

7g

do 20 ml

Caffé Lungo

7g

do 80 ml

Caffé Doppio

14g

50 ml

Caffé Americano

7g

káva 40-80 ml + voda 20-60 ml

 (Foto: wikipedia.org, autor: Coffeegeek)