Kategorie

Příprava kávy - Džezva (Cezve, Ibrik)

Džezva (Cezve)

Velmi stará metoda přípravy kávy, která je u nás prakticky neznámá, avšak ve světě se v ní dokonce soutěží. Káva z džezvy chutná úplně jinak, než káva ze zalévané, či tlakové extrakce. Sedlina se zde neodděluje od extraktu, jako je tomu v případě ostatních způsobů přípravy. Poněkud zvláštní je též slazení kávy a přidávání koření při přípravě, vychází však z dlouhé tradice. Káva z džezvy přirozeně obsahuje sedlinu v nápoji, což nemusí leckomu vyhovovat. Také je nutno hlídat celý proces přípravy, aby nám káva nevytekla :-) Oproti tomu ale přináší i mnoho výhod viz níže.

 

PROČ SI PŘIPRAVOVAT DŽEZVU?

  • odlišná chuť od jiných způsobů přípravy
  • tradice přípravy

  • džezva se též hodí jako ozdoba interiéru či kuchyně

  • nenáročná údržba

HRUBOST MLETÍ: velmi jemné

Ideální je namlet si kávu vždy čerstvou těsně před každou přípravou. Na džezvu se káva mele úplně jemně až na prach, takové mletí v podstatě doma nelze na běžném mlýnku docílit, proto lze buď doporučit mletí v obchodě (například u nás), nebo mlet doma a spokojit se s lehce větší hrubostí, tj. jemném mletí, ale ne úplně prachovém mletí.

JAK PŘIPRAVIT KÁVU V DŽEZVĚ?

Celkový čas přípravy: do 3 minut

Množství kávy: ideálně 6 gramů / 50ml, káva z džezvy se tradičně pije v menších šálcích, avšak lze dělat i větší porce, je to jen na vás :-)

  1. Pro přípravu kávy v džezvě je zapotřebí umlet kávová zrna co nejjemněji, až do podoby pudru, případně pořídit rovnou již kávu namletou, například kávu Efendi z Turecka.
  2. Položte džezvu na zdroj tepla, přidejte cca 20ml vody, cukr a koření (například kardamom). Počkejte, až se voda s cukrem začne vařit a vznikne karamel.
    Na jeden šálek kávy se zpravidla dávkují dvě lžičky kávy a jedna lžička cukru.
  3. Dolijte zbytek vody do dvou třetin džezvy a přidejte kávu.
  4. Počkejte, až se káva začne vařit a dokud nedojde pěna až po okraj džezvy. Poté džezvu odebereme z vařiče a malé množství pěny přidáme do šálků.
  5. Kávu opět přivedeme k varu a opakujeme ještě dvakrát stejný postup s pěnou, tedy kávu jsme přivedli k varu 3x.
  6. Kávu z džezvy dáme chvilku stranou a ponecháme 30s v klidu tak, aby sedlina poklesla. Můžeme s džezvou zakroužit, aby se káva smyla ze stěn.
  7. Kávu podávejte do šálků.

(Foto: wikimedia.org, autor: Maderibeyza)