Kategorie

Příprava kávy - Džezva (Cezve, Ibrik)

Džezva (Cezve)

Velmi stará metoda přípravy kávy, která je u nás prakticky neznámá, avšak ve světě se v ní dokonce soutěží. Káva z džezvy chutná úplně jinak, než káva ze zalévané, či tlakové extrakce. Sedlina se zde neodděluje od extraktu, jako je tomu v případě ostatních způsobů přípravy. Poněkud zvláštní je též slazení kávy při přípravě.

Výhody:

  -   Odlišná chuť od jiných způsobů přípravy

  -   Tradice přípravy

  -   Džezva se též hodí jako ozdoba interiéru, či kuchyně

Nevýhody:

  -   Sedlina v kávě leckomu nemusí vyhovovat

  -   Nutná investice do kvalitního mlýnku pro velmi jemné namletí

  -   Nutno hlídat celý proces přípravy

 

> > Chtěli byste si džezvu pořídit? Podívejte se na náš E-SHOP. Jsme přímým dovozcem mnoha značek, a tak držíme nejnižší ceny na trhu.

Příprava kávy

Pro přípravu kávy v džezvě je zapotřebí umlet kávová zrna co nejjemněji, až do podoby pudru. Káva by se neměla vařit vysokým varem

  1)   Naplňte džezvu do dvou třetin studenou vodou a přidejte cukr a kávu. Na jeden šálek kávy se zpravidla dávkují dvě lžičky kávy a jedna lžička cukru

  2)   Džezvu dáme na vařič a přivedeme k varu, až dokud nedojde pěna po okraj džezvy. Poté džezvu odebereme z vařiče a malé množství pěny přidáme do šálků

  3)   Džezvu opět přivedeme k varu a opakujeme ještě dvakrát stejný postup s pěnou, tedy džezvu jsme přivedli k varu 3x

  4)   Kávu z džezvy dáme chvilku stranou a ponecháme minutu v klidu. Můžeme s džezvou zakroužit, aby se káva smyla ze stěn

  5)   Kávu podávejte do šálků

(Foto: wikimedia.org, autor: Maderibeyza)