Aby náš web správně fungoval (nastavení ochrany osobních údajů)

Díky souhlasu můžeme pracovat na zlepšovaní celého webu, a tak se nemusíte neustále přihlašovat, bude správně fungovat vyhledávání, a také díky personalizaci na vás také neskáče reklama na něco, co vás nezajímá a nikdy jste neviděli. K tomu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. 

Kliknutím na „Rozumím“ souhlasíte s tím, že nám umožníte používat analytické i reklamní soubory cookies třetích stran.

K vašim datům se budeme chovat slušně. Souhlas můžete kdykoli odvolat nebo změnit. Děkujeme!

Rozumím Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Studenou kávou opravdu nemyslíme tu, na kterou jste zapomněli a ona Vám vychladla :-) Mluvíme o zcela odlišném způsobu přípravy. Napadlo Vás někdy, že byste kávu nezalili horkou vodou, ale naopak studenou? Pokud ne, je čas to napravit. 

Vhodný kávovar | Návod k přípravě cold brewRecept na ledovou kávu z cold brew | Videorecept | Vše na přípravu

Co je cold brew?

Standardně se čerstvá káva zalívá vodou okolo 93-96 °C a extrakce je poté velmi krátká. U cold brew neboli studené kávy, je krátká extrakce v horké vodě nahrazena pomalou několikahodinovou extrakcí ve vodě studené. Jednoduše večer zalijete čerstvě namletou kávu studenou vodou a necháte kávu namáčet ideálně kolem 12 hodin. Druhý den tak máte připravenou neskutečně dobrou kávu, která se od té klasické liší především vyšší sladkostí, nižší aciditou a čokoládovými a ovocnými tóny

Cold brew coffee je plná chuti a osvěžující, rozhodně nebudete mít potřebu kávu "ničit" zmrzlinou či ochucenými sirupy. Příprava cold brew je navíc skoro bez práce, náročná je pouze časově. Pokud si však kávu připravíte večer, máte jistotu, že ráno na vás bude čekat úžasně dobré osvěžení.

Kávovar na přípravu cold brew

Skvělým pomocníkem pro přípravu cold brew je kávovar Hario Mizudashi. Příprava s ním je neskutečně pohodlná a díky jemnému sítku máte záruku dokonale přefiltrované kávy. Určitě si doma cold brew recept připravte, budete překvapeni skvělou chutí tohoto nápoje.

 

NÁVOD NA PŘÍPRAVU KÁVY COLD BREW

  1. Připravte si čerstvě namletou kávu. Zvolte hrubší stupeň mletí, jako pro frenchpress či klidně i víc. Doporučujeme používat vždy čerstvě upraženou kávu a namlít ji těsně před přípravou. Pro cold brew se velice hodí jednodruhové kávy.
  2. Kávu zalijte studenou vodou a to v poměru ideálně 1 díl kávy na 10 dílů vody.
  3. Kávovou sedlinu nechejte máčet v průměru kolem 12 hodin. Nádobu můžete umístit do lednice.
  4. Výsledný studený nápoj přefiltrujte, např. v kávovaru Hario Mizudashi (viz fotka), který má již integrovaný filtr. Použít můžete ale také Váš oblíbený frenchpress či dripper.
  5. Vychutnejte si bohatou sladkou chuť studené kávy :-)

Videorecept k cold brew kávě (anglicky)

RECEPT NA LEDOVOU KÁVU Z COLD BREW

Máme i recept jak udělat ledovou kávu z cold brew. V horkých dnech vhoďte do výsledného nápoje několik kostek ledu a dokonalá ledová káva z kávovaru bude na světě. Je to káva nesrovnatelně kvalitnější, než jsou ledové kávy, které si koupíte v supermarketu či kávových řetězcích.

TYPY: S uvedeným postupem můžete i experimentovat, například vyzkoušejte kratší, či delší doby extrakce. Výjimkou nejsou ani 30 hodinové extrakce. Pohrát si můžete i s množstvím kávy. Můžete si koupit i výběrovou kávu. Vše záleží na Vaší chuti. Tímto způsobem můžete připravit i čaj! Cold brew ze zeleného čaje je naprostá lahůdka. 

Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.
Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majitel a ředitel společnosti GourmetKava s.r.o. provozující 15 let e-shop s čerstvě praženou kávou a příslušenstvím na alternativní přípravy kávy. Držitel prestižního certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale i milovník přírody, kutilství a hudby.

ZAKOUPIT VŠE PRO PŘÍPRAVU COLD BREW