Kategorie

Příprava kávy - Aerobie AeroPress

AeroPressAeropress je zcela nový a velmi populární způsob přípravy kávy kombinující filtrování kávy přes papír a použití tlaku. Společnost Aerobie, která Aeropress v USA vyrábí, u něho proklamuje, že je v něm možné vytvářet kávu typu espresso, ale tak jednoduché to není a espresso Aeropress opravdu nevytvoří. Namísto toho je káva podobná filtrované kávě, tj. dripu, avšak tlak a jemnější mletí dělají kávu plnější, než je drip. Především Aeropress nabízí velkou variabilitu a existuje mnoho receptů jak jej připravit. Je možné vytvářet nápoje od 50 do 200ml, je možné experimentovat s hrubostí mletí a dokonce lze zkoušet i různé teploty vody. U Aeropressu není jedna správná metoda přípravy. Další velkou výhodou Aeropressu je jeho nerozbitnost, lehká váha a kompaktnost, díky které je jako stvořený pro cestování a přípravu kávy v přírodě apod. Oproti jiným metodám či espressu vyžaduje minimum starostí s čištěním, celý přípravek stačí pouze po použití opláchnout vodou.

 

VÝHODY AEROPRESSU

  • tlak dostane z kávy  ještě i další chutě oproti filtrované kávě (drip)
  • filtrací přes papírový filtr docílíte krásně čisté kávy bez prašnosti
  • možnost zkoušet různé druhy přípravy, hrát si s časem přípravy i s hrubostí mletí
  • určujete si, jak dlouho se bude káva extrahovat, tj. je na vás, kdy stlačíte píst
  • snadné mytí a nerozbitnost
  • nízká cena filtrů, 350ks za cca 120 Kč
  • výborný na cestování, díky své váze a nerozbitnosti
  • lze do něj vložit mlýnek Porlex Mini či Rhinowares Mini
HRUBOST MLETÍ: jemnější

Ideální je namlet si kávu vždy čerstvou těsně před každou přípravou. Na aeropress se káva mele cca na konzistenci písku. Hrubost je stejná jako na moka konvičku. Avšak lze s ní experimentovat.

JAK PŘIPRAVIT KÁVU V AEROPRESSU?

Čas přípravy: 1,5min (30s před-extrakce, 30s extrakce, 30s stlačení)

Množství kávy: ideálně 6 gramů / 100ml

Obecně existují 2 základní metody přípravy. První, kdy Aeropress stojí filtrem dolů a druhá, kdy stojí obráceně filtrem nahoru, proto se nazývá reverzní metoda. První metoda má nevýhodu v tom, že jakmile začnete zalévat kávu horkou vodou, tak v tu chvíli se již začne káva procházet filtrem ještě plně nevylouhovaná. Tento nedostatek reverzní metoda úplně odstraňuje, protože zespoda je tubus utěsněn pístem a filtr se dává až na vršek Aeropressu. Proto doporučujeme metodu reverzní, kterou i níže popíšeme.

  1. Vložte papírový filtr do sítka Aeropressu a propláchněte jej horkou vodou, takto filtr zbavíte zbytkového papírového aroma.
  2. Doporučujeme rovnou i propláchnout horkou vodou hrnek či servírovací nádobu, do které se Aeropress bude připravovat. To je velmi vhodné, pokud nechcete, aby se vám výsledný nápoj ochladil.
  3. Namelte kávu zhruba na hrubost písku, mletí je stejné jako u přípravy na moka konvičku. S mletím lze experimentovat, v obecnosti platí, čím jemnější mletí, tím kratší doba extrakce.
  4. Uvařte vodu (nejlépe filtrovanou) na 93-95°C.
  5. Vytáhněte píst z Aeropressu, otočte bajonetem nahoru a nasypte umletou dávku kávy.
  6. Zalijte cca 50ml vody a nechte kávu 30 vteřin předextrahovat, během tohoto času se káva zbaví přebytečného CO2, který čerstvě pražená káva obsahuje. Tento krok umožňuje lepší extrakci v dalším kroku.
  7. Krouživým pohybem zalévejte pomalu zbytek obsahu Aeropressu a posléze kávu promíchejte.
  8. Nasaďte připravený propláchnutý filtr, extrahujte 30s a poté dalších cca 30s stlačujte píst. Celkova doba přípravy nápoje by měla být zhruba 1,5 minuty.
  9. Vychutnejte si kávu :-)

Co najdete o Aeropressu na stránkách výrobce?

"Také musím přidat své entuziastické doporučení tomuto přístroji z mnoha jiných pro přípravu kávy. Je potřeba nejdříve ochutnat, abyste uvěřili, jak kvalitní kávu dokáže připravit. Vlastním veškeré myslitelné zařízení pro přípravu kávy, avšak od té doby, co si AeroPress našel cestu do našeho domu, na mé dva vacuum poty a Technivorm drip už jen sedá prach.", Kevin Knox, specialista v kavárenském průmyslu s 28 lety zkušeností, autor Coffee Basics.

"Při správné přípravě dokáže AeroPress nabídnout velmi kvalitní kávu ve stylu espressa i excelentní šálek kávy vyššího objemu ve stylu americana. Ve skutečnosti produkuje mnohem lepší espresso, než mnoho domácích přístrojů, dvacetkrát i třicetkrát dražších.", Kenneth Davids, autor knih "Coffee: A guide to Buying Brewing and Enjoying", "Espresso: Ultimate Coffee", "Coffee Roasting: Romance and Revival", editor portálu coffeereview.com.