Kategorie

Káva a cholesterol? Nejhůře dopadl turek a nejlépe filtrovaná káva.

Káva a cholesterol, cafestol, filtrovaná kávaŽivotní styl a způsob stravování má za důsledek, že dnes mnoho z nás řeší hladinu cholesterolu v krvi. Nás jako milovníky kávy napadlo vyzkoumat, jaký vliv na cholesterol má káva, kterou si dopřáváme někteří i několikrát za den.

Při extrakci kávy dochází k postupnému vylučování látky, která se nazývá cafestol. Jedná se o látku, která v lidském organismu napomáhá zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi. Pokud trpíte vysokým cholesterolem a zároveň silnou láskou ke kávě (což rozhodně chápeme), rozhodně teď nemusíte vysypat všechnu zrnkovou kávu, co doma máte :-)

Jak však ukazuje studie Zhang, Linforth a Fisk (2012), kterou si můžete prohlédnout zde, výše cafestolu velice záleží na tom, jak si kávu připravujete. Autoři této studie totiž došli k závěru, že množství vyloučeného cafestolu do výsledného nápoje je silně rozdílný při různých přípravách kávy. 

 

 Cafestol (mg/L)Světle pražená (mg/L)Tmavě pražená (mg/L)
Instantní1.9 ± 0.05 (150)  
Drip / Filtrovaná káva0.12 ± 0.02 (150)  
Turek / Vařená48.3 ± 3.8 (150)43.9 ± 1.36 (160)25.9 ± 3.54 (160)
Džezva88.7 ± 4.0 (60)39.1 ± 0.04 (60)22.8 ± 0.12 (60)
Moka konvička37.5 ± 1.3 (60)26.2 ± 0.60 (60)19.2 ± 0.37 (60)
French Press20–27 (150)43.6 ± 0.98 (160)29.0 ± 0.53 (160)
Espresso16.7–17.3 (60)  

Zdroj: Food Research International, číslo 49, Issue 1, November 2012, strana 27-31 , studie má název Cafestol extraction yield from different coffee brew mechanisms, autoři Chen Zhang, Robert Linforth, Ian D. Fisk


Předešlá tabulka a její první sloupeček jasně a jednoduše popisuje rozdíl obsahu cafestolu v mg/L u jednotlivých příprav kávy. Jednoznačně nejlépe zde vyšla filtrovaná káva, která obsahuje cafestolu nejméně a má tak na cholesterol nejmenší vliv. Filtrovaná káva je naším favoritem už delší dobu pro svoji čistotu a plnou chuť a tak snad nadchne i ty z vás, kteří by rádi nepodporovali zvyšování hladiny cholesterolu ve svém těle :-) Jaké všechny vychytávky na přípravu filtrované kávy nabízíme se, můžete podívat do naší sekce "Filtrovaná káva (drip)".

Naopak nejhůře dopadla příprava kávy v džezvě. Tento způsob přípravy u nás není tak obvyklý. Mnohem zajímavější je však závěr, který se dotkne celé řady českých domácností a to sice, že druhou nejhorší přípravou je klasický český turek. Dlouhým máčením kávy se z ní vylučují látky, které v kávě nemají co dělat a jednou z nich je právě i cafestol. Pokud turka přesto milujete, doporučujeme pro Vás možná nejschůdnější variantu a tou je příprava ve frenchpress konvičce, která je s turkem téměř totožná, ke konci extrakce však kávu sítkem oddělíte od sedliny a nedochází k další extrakci. V naší sekci "French press konvice" si můžete prohlédnout širokou škálu konviček, které u nás můžete pořídit.

Dalším nezanedbatelným faktorem, který ovlivňuje množství cafestolu v kávě je stupeň pražení. Ačkoliv dnes začínají být mnohými upřednostňovány kávy s nižším stupněm pražení, faktem je, že světleji pražené kávy mají na výši cholesterolu větší vliv, než kávy tmavě pražené. Naše kávy jsou všechny pražené na tmavší stupeň, pouze dvě z našich káv nabízíme jak v tmavém tak i světlém pražení. Můžete vyzkoušet, která Vám chutná více. V naší sekci "Pražená káva" najdete kávy jak klasicky pražené, tak světleji pražené.