✔ Doručení do Vánoc bez obav pro objednávky do 21. 12. 2017 11:00, více informací zde. Pro doručení vždy volte raději GLS či Zásilkovnu.

Kategorie

Bezkofeinová káva

>> Kupte si kávu v našem e-shopu, nabizíme 100% arabicu z Kolumbie Zrnková bezkofeinová káva od 139Kč  / 250g <<

Pokud patříte mezi osoby, které se kvůli zdravotním problémům, těhotenství, či jiným důvodům zříkají klasické kávy s kofeinem, je pro Vás ideální volbou káva bezkofeinová. Ta se na celkové světové spotřebě kávy podílí zhruba 10 %. V současnosti existují dva základní postupy, které z kávového zrna kofein odstraňují, přičemž obě odstraní až 97 % kofeinu. Pokud si tedy připravíte šálek bezkofeinové kávy (250ml) bude obsahovat od 2-12 mg kofeinu. Šálek klasické kávy obsahuje kofeinu přibližně 100 mg a více.

První metodou je odstraňování kofeinu pomocí organických rozpouštědel. Zelené kávové zrno je napařováno vodní párou za účelem pootevření, díky kterému může proniknout rozpouštědlo, které na sebe naváže kofein. Poté dochází k oddělení zrna od rozpouštědla s navázaným kofeinem. Zrno je dále opět několikrát napařováno a to až do té doby, dokud nejsou odstraněny poslední zbytky rozpouštědel. Tato metoda má podle mnohých výhodu v tom, že při ní nedochází k výraznějšímu ovlivnění chuti. Nevýhodou může být riziko přítomnosti chemických látek. 

Druhou a nákladnější metodou je švýcarský vodní proces. Při něm je namísto organických rozpouštědel využíváno především teplé vody a vodní páry. V ní jsou zrna namáčena a proplachována tak, aby došlo k jejich otevření a vylouhování kofeinu. Bohužel při tom dochází i k částečnému vyloučení vonných látek. Kofein se z vody ostraňuje pomocí aktivovaných uhlíkových filtrů. Zrna se poté suší. Voda obsahující kofein a vonné látky se po odstranění kofeinu odpařuje a redukuje na koncentrát, kterým se následně zrna postříkají, za účelem navrácení ztracených látek, kromě kofeinu. Výhodou této metody je nevyužívání rozpouštědel. Nevýhodou může být ovlivnění výsledné chuti kvůli vyloučení části vonných látek při procesu dekofeinizace.